ZERO WASTE

Inovativni dizajn: što kažete na tenisice izrađene od ostatka grožđa nakon berbe

Tenisice Zeta izrađene od ostataka grožđa
Francuska tvrtka Zèta osmislila je kako iskoristiti otpatke nakon izrade vina u podrumu i pretvoriti ih u trendi obuću

Održiva moda jedno je od iznimno kreativnih područja svjetske proizvodnje u kojima se neprestano traže novi materijali za izradu obuće i odjeće te nova inovativna rješenja za problem suvišnog otpada. Savršen primjer uspješnog modernog poslovanja s tim konceptom u fokusu svakako je francuska tvrtka Zèta iz Bordeauxa koja izrađuje tenisice ni manje ni više nego od kože načinjene od grožđa!

Ono što svi vinogradari i vinari jako dobro znaju jest da nakon svake berbe, kada se prikupi toliko iščekivani sok grožđa za vino, ostaju velike količine otpada od vinove loze. Novost je da se taj otpad može dodatno obraditi u čvrst materijal koji se može dalje oblikovati, a predstavlja biljnu alternativu životinjskoj koži. Samu metodu prerade grožđa patentirala je jedna talijanska tvrtka, dok je za ideju o veganskim tenisicama zaslužna 23-godišnja Francuskinja Laure Babin, osnivačica tvrtke Zèta.

U otpad koji se obrađuje spadaju koža i sjemenke iz grožđa, kao i drugi ostaci koji se suše u pećima kako bi se iz njih izvukla sva vlaga. Idući korak je njihovo mljevenje u fini prah koji se potom dodaje u smjesu od biljnog ulja i poliuretana na bazi vode te se pušta da očvrsne. Gusta bijela pasta zatim se boja prema potrebama dizajna, razmazuje u tanke slojeve pa suši. Za jedan par tenisica potrebno je tri kilograma otpada od grožđa!

image
Rapideye

Dok Talijani za Babin obrađuju otpad iz vinograda i stvaraju materijal za njene tenisice, samu obuću izrađuju Portugalci u obiteljskim radionicama. Portugalski obrtnici ručno izrezuju dobiveni materijal te slažu šest modela Zèta tenisica. Osim što je sama koža izrađena od grožđa, uložak je dobiven od recikliranog pluta, a vezice od plastičnih boca koje su izvađene iz Sredozemnog mora.

Na službenoj stranici Zète možete pratiti koliko otpada je već reciklirano u proizvodnji njihovih tenisica od početka njihova rada u rujnu 2020., kada su pomoću crowdfunding kampanje priskrbili prvih tisuću narudžbi i sredstva za proizvodnju. U trenutku pisanja ovog članka taj je iznos bio preko 9 tona! Ako vam se sviđa njihov koncept i dizajn, a možete izdvojiti 129 eura za ekološki proizvedene Zèta tenisice, možete ih naručiti i u Hrvatsku, s tim da ćete dostavu platiti dodatnih 3,95 eura. Ako vam to ipak nije gušt, svakako se počastite čašom vina.

image
istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:23