KOLUMNA SAŠE ŠPIRANCA

Hvatanje ukorak s vremenom: evo što plavcu malom donose kupaže s drugim sortama

Neki su blendovi plavca malog i drugih sorti donijeli jako lijepa, uravnotežena i harmonična vina te dokazali da ta ideja u praksi može jako dobro funkcionirati

Plavac mali je velika sorta koja je u jednom trenutku vinske povijesti svog roditelja, nekoć dominantnu dalmatinsku sortu tribidrag (ili crljenak), vjerojatno zbog svoje kasnije prirode i umjerenijih kiselina, a možda i zbog bolje otpornosti na neke bolesti, gotovo u potpunosti izgurala iz dalmatinskih vinograda, osobito onih na krajnjem jugu. Plavac mali i njegove najcjenjenije inačice s položaja blizu mora i vinograda na strminama Pelješca, Hvara ili Brača okrenutim suncu desetljećima su nudile ono što je lokalno tržište smatralo idealom kada su crna vina u pitanju. Visoku koncentraciju, visok alkohol, zrelo, prosušeno ili džemasto voće na nosu, toplinu i mekoću u ustima, a često i slatkastu notu na finišu. Kada je takav tip vina u pitanju, malo je sorti na ovom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 12:12