LIJEPE VIJESTI

Hrvatski restorani nagrađeni priznanjima uglednog Wine Spectatora, evo o čemu je riječ

 Ustupljena Fotografija/
Ukupno pet restorana nalazi se na listi Wine Spectatora za 2024. godinu

Matsunoki i Alfred Keller, dva restorana smještena na otoku Lošinju u Hrvatskoj, nagrađeni su nagradama Wine Spectator za 2024. godinu, a priznanje će biti objavljeno u izdanju Wine Spectator od 31. kolovoza 2024. godine.

Wine Spectator je inače poznati američki časopis posvećen vinu i vinskoj kulturi u kojem se svake godine izbaci više od 15.000 recenzija vina do kojih se dolazi slijepim degustacijama. Svako izdanje sadrži između 400 i 1000 detaljnih recenzija vina, pružajući sveobuhvatne bilješke o kušanju i preporukama za konzumaciju. Wine Spectator postavlja visoke standarde i oslanja se na dokazanu stručnost svojih urednika i kušača kako bi pronašao najbolje od najboljih u svijetu vina.

Dobro je spomenuti i kako se na listi Wine Spectatora nalaze i hrvatski restorani Nautika, 360 i Meneghetti. Više informacija možete pronaći ovdje.

image
Ustupljena Fotografija/

Restoran Matsunoki već je nagrađen s nagradom izvrsnosti Wine Spectatora 2023. te ocijenjen s Dvije čaše, a nose i Michelinovu preporuku te se ponose sa 16 bodova u Gault&Millau vodiču. Kako poručuju, ove sezone vraćaju se klasičnoj japanskoj kuhinji pa tako gosti u Matsunokiju mogu uživati u tradicionalnim japanskim jelima kombiniranim s mediteranskim sastojcima s lokalnih organskih farmi. Na jelovniku se nalaze sushi, sashimi, rijetka japanska Wagyu A5 govedina i druge delicije.

image
Ustupljena Fotografija/

Vinska karta u Matsunokiju, koju je pažljivo sastavio Filip Veselovac, direktor za vina Lošinj Hotels & Villas, sadrži 500 etiketa i 2.800 boca pohranjenih u okruženju s kontroliranom temperaturom i vlagom. Ova lista, poručuju iz Matsunokija, poštuje povijest hrvatskog vinarstva, ističe tradicionalne hrvatske sorte te uključuje organske, biodinamičke i veganske proizvođače. Također sadrži vina iz hladnih klimatskih regija te izbor standardnih i velikih formata renomiranih proizvođača šampanjca. Više informacija možete potražiti ovdje.

image
Ustupljena Fotografija/

Restoran Alfred Keller može se, pak, pohvaliti jednom Michelinovom zvjezdicom i 16,5 bodova u Gault&Millau vodiču, a odnedavno i priznanjem Wine Spectatora. Pod vodstvom mladog austrijskog chefa Michaela Gollenza, kuhinja Alfred Kellera temelji se na, kako je sami opisuju, klasičnim francuskim tehnikama i globalnim okusima, nudeći jela poput tartara od škampa s tajlandskom salsom i mentom te fileta jadranske ribe s pečenim komoračem i kulenom.

image
Ustupljena Fotografija/

Vinski program u restoranu Alfred Keller odražava, dodaju iz Alfred Kellera, posvećenost izvrsnosti u kulinarstvu i sadrži 550 etiketa, s ukupno 3050 boca. Filip Veselovac sastavio je vinsku kartu koja ne samo da odaje počast hrvatskim i balkanskim vinarskim tradicijama, već istražuje i inovativne trendove i manje poznate vinske regije. Na listi se nalaze tražene berbe i široka paleta dobro uspostavljenih proizvođača iz Bordeauxa. Više pročitajte ovdje.

"Duboko smo počašćeni što smo primili dvije nagrade Wine Spectator za 2024. godinu", izjavio je Filip Veselovac. "Ova priznanja još jedan su dokaz naše predanosti u stvaranju iznimnih vinskih doživljaja u Lošinj Hotels & Villas, pružajući našim gostima izvanredno gastronomsko putovanje upareno s najfinijim vinima koje mogu pronaći."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 14:23