Chef‘s Pencil, časopis koji prati međunarodnu gastronomsku scenu, nedavno je objavio novo izvješće o potrošnji u finim restoranima na svjetskoj razini. Njihov je tim analizirao cijene za više od 3.500 restorana s Michelinovim zvjezdicama u više od 40 zemalja, uključujući i u Hrvatskoj, i došli su do nekoliko zanimljivih zaključaka.
Najskuplji degustacijski meni u Hrvatskoj košta u prosjeku 159 eura (18. smo u svijetu, a 12. u Europi po skupoći), slično kao u Poljskoj i susjednoj Italiji, ali je skuplji od onih u Francuskoj ili Španjolskoj. Prosječna globalna cijena najskupljeg degustacijskog menija je 179 američkih dolara (167 €) po osobi, što isključuje pića, državne pristojbe i napojnice. Osim toga, otkrili su da svaka dodatna zvjezdica dodaje 100 dolara na cijenu, pri čemu restorani s jednom zvjezdicom u prosjeku za meni traže 165 dolara (155 €), s dvije zvjezdice 256 dolara (240 €), a s tri zvjezdice 356 dolara (334 €) po osobi.
Najskuplje zemlje su Danska (314 $/295 €), Hong Kong (266 $/249 €), Island (248 $/233 €), Singapur (241 $/226 €) i Sjedinjene Američke Države (227 $/213 €). S druge strane, Vijetnam (130 $/122 €), Brazil (131 $/123 €), Malta (133 $/125 €), Kina (138 $/129 €) i Grčka (140 $/132 €) nude pristupačnije degustacijske menije. Zanimljivo je i da je Slovenija na šestom mjestu među najpovoljnijim destinacijama s prosječnim cijenama od 144 dolara odnosno 135 eura po osobi, a mjesto dijeli s Belgijom, dok je na trećem mjestu gledaju li se samo europske zemlje.
Općenito govoreći, najskuplji gradovi za fine dining su Kopenhagen (443 $/416 €), Macau (283 $/265 €), Hong Kong (266 $/249 €), San Francisco (263 $/246 €) i Dubai (259 $/243 €). S druge strane, Chengdu (88 $/82 €) i Hangzhou (114 $/107 €) u Kini, kanadski Vancouver (113 $/106 €), brazilski São Paolo (115 $/108 €) i Taichung u Tajvanu (116 $/109 €) su najpovoljniji.
Ako su vas ove cifre obeshrabrile, postoje načini kako proći povoljnije, ističe Chef‘s Pencil. Jedan od načina je da u restoran sa zvjezdicom odete na ručak, umjesto na večeru, ako ga nude. Meni za ručak ima manje sljedova i najčešće je jeftiniji od večere. Ako biste ipak radije otišli na večeru, provjerite postoji li neki popust za večere sredinom tjedna. Vrijedi naglasiti da se u ovom izvješću radi o prosječnim cijenama - brojni restorani nude i povoljnije menije s manjim brojem sljedova ili pak jela s a la carte jelovnika. Velika stavka na računu uvijek je i piće, tako da uzmite i to u obzir, osobito ako ste razmišljali o uparivanju vina koje zna znatno povećati konačni račun.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....