DOBRA PREPORUKA

Gdje u Zagrebu kupiti stvarno dobar, pravi domaći kruh bez nepotrebnih dodataka? Ovo su naša dva favorita

Osim kruha, toplo preporučujemo da isprobate i mliječne kifle iz Rusulice, već na prvi zalogaj mogle bi vas lansirati u djetinjstvo

Iako obožavamo dobar sourdough kruh i uvijek je naš prvi odabir, ponekad se jednostavno zaželimo klasičnog domaćeg kruha kakav smo i sami pekli prije nego smo otkrili mogućnosti i čuda koja donosi domaći kvasac. Upravo u tim trenucima, postoji nekoliko adresa na koje se najčešće zaputimo.

Među najbolje klasične domaće kruhove koje smo isprobali svakako ubrajamo one male pekarske proizvodnje Rusulica. Pronaći se mogu u prodavaonicama Veronika Delikatesa i Mrkvica, te u manjim marketima poput, primjerice, Pande, a posebno ih volimo baš zato što se rade na jednostavan način, sa što manje sastojaka i, zapravo, točno onako kako bismo ih i sami kod kuće napravili.

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Ivana Nobilo/Cropix

Iza Rusulice stoji Jure Samardžić, poduzetnik inače rodom iz Trilja nedaleko Sinja, koji od 2016. godine vodi pogon za proizvodnju kruha u Zagrebu. Njegov se kruh danas može pronaći na sveukupno stotinjak lokacija po gradu i iznimno je popularan upravo zato što ga u Rusulici rade bez ikakvih aditiva i konzervansa. Peku čak devet vrsta kruhova, među kojima se nalaze ražena i polubijela peka, kruh od pira, raži, beskvasni bijeli, chia kruh, kukuruzni i integralni.

Nama je favorit svakako njihov lagan, a zasitan kukuruzni kruh. Također, jako su popularne i njihove mliječne kifle u koje ne stavljaju mlijeko u prahu, već pravo mlijeko, kako nam je svojevremeno objasnio Samardžić. Cijelu priču o Rusulici možete pročitati ovdje.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Kruh babe Ivke, koji se može pronaći u svim Purexovim prodavaonicama, naš je drugi favorit. Također ga rade bez aditiva i drugih nepotrebnih dodataka, a posebno su ponosni i na svoju tradicionalnu receptu po kojoj se u tijesto dodaju samo četiri sastojka, to su brašno, sol, kvasac i voda. Nude pet vrsta kruha, antički kruh s pirom, heljdom i raži, kukuruzni kruh, integralni, bijeli ispod peke te bijeli kruh iz škrovade s hrskavom koricom, a mekan iznutra.

I u Purexu posebno volimo kupiti kukuruzni kruh, a kada se poželimo bijelog, upravo je njihov jedan od prvih koji nam padaju napamet. Odličan je svjež, a još bolji kada se u narednim danima kratko ubaci u toster ili zapeče u pećnici. Više informacija o kruhu babe Ivke pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 12:13