MJESTO ZA MARENDU

Gdje jesti u Puli? Lokalci rado preporučuju ovo mjesto, hrana je domaća, a cijene razumne

 Marako85/Getty Images/istockphoto
"Od nas nitko nije otišao gladan", poručuju iz među lokalcima popularne konobe

Ovih smo dana na portalu Glasa Istre naišli na priču o konobi kod Zvaneta u Puli koju posebno vole lokalci te koja, u vrijeme kada su svi digli cijene, nudi domaća jela koja goste ipak ne koštaju previše. Kako navode u svom tekstu, u vrijeme marende ovdje se zadržavaju najviše radnici i poslovnjaci, dok u vrijeme ručka češće dolaze obitelji. Također, konobu kod Zvane lokalci će rado preporučiti i gostima u potrazi za domaćim istarskim jelima.

Vlasnica konobe je Marija Krizman, a njezin tim čine spretne žene u čijoj kuhinji kompromisa nema. Ovdje se, naime, sve radi od nule, od guljenja krumpira do izrade domaće tjestenine. Svakodnevno pripreme i do 30 litara maneštre i 20 litara fažola, a sva jela rade po starim istarskim receptima koje su naslijedile od svojih mama, nona ili svekrva. Neke od zaposlenica u konobi rade po 20-ak godina

"Počeli smo s domaćom kuhinjom, kad smo otvarali razmišljali smo hoće li to biti restoran ili konoba i odlučili smo se za konobu s autohtonom istarskom kuhinjom i marendama. Po zahtjevima gostiju smo proširivali ponudu, no otkako je konoba otvorena, nismo mijenjali ni poziciju ni ime konobe koje smo dali po suprugu Ivanu, koji se u Žminju po dijalektu naziva Zvane. Imamo svoje povrće s obiteljske njive u Žminju koje koristimo u kuhinji. To su salata, blitva, krumpir, kelj, a imamo i svoje kokošje meso", ispričala je Marija za Glas Istre te dodala kako su ona i suprug zagazili u penzionerske dane, a posao u konobi preuzela je kćer Gordana Krizman.

Uz već spomenuta jela na žlicu, nude i tripice, jotu porciju koje ćete ovdje platiti tek oko 4 eura, zatim jela kao što je musaka, domaći fuži i njoki u bogatim umacima, ali i mesne specijalitete kao što su pečena rebra s krumpirima te različite varijante šuga poput, primjerice, onog od divljači ili piletine koje vlasnica Marija, otkriva za Glas Istre, najviše voli pripremati i koji će vas ovdje koštati tek oko 7 eura. Jela iz konobe kod Zvaneta mogu se naručiti i putem dostavnih službi.

Cijelu priču pročitajte ovdje, a u slučaju da ste od Pule ipak previše udaljeni da biste kod Zvaneta danas svratili na marendu, u nastavku ostavljamo recept za istarsku jotu kojom na jednostavan, a ukusan način možete zagrijati kuhinju i razveseliti ukućane već danas.

KAKO NAPRAVITI JOTU

image
Berislava Picek/cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:52