Kada bi vas netko zamolio da nabrojite gastronomske ikone francuske kuhinje, počevši od onih koje je moguće pronaći po cijelom svijetu, osim smrdljivih, ali ukusnih sireva i croissanta sigurno biste naveli i baguette, hrskavi duguljasti kruh bez kojeg je mnogima uživanje u hrani nezamislivo. Slika Francuza s kapicom, cvijećem i vrećicom iz koje viri kruh te Eiffelovim tornjem u pozadini pomalo je već stereotipni prikaz nacije, no to ne znači da u njemu nema istine. Da je baguette važan dio francuske kulture življenja dobro su svjesni i sami Francuzi pa su stoga odlučili predložiti upravo baguette kao kandidata za upis na popis nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a.
Prema izvještavanju portala France24 i stranice Planetoscope, svake godine se u Francuskoj pojede nevjerojatnih 10 milijardi baguettea, što bi značilo da ih 320 nestane svake sekunde. Upravo su zato u prijedlogu za njegov upis naveli da je riječ o proizvodu koji je dio svakodnevnog života velikog broja ljudi, iako ga se često uzima zdravo za gotovo. Pritom su u francuskom Ministarstvu kulture naglasili da broj tradicionalnih pekarnica (fr. boulangerie) diljem zemlje uporno pada i to osobito u ruralnim područjima, čime se polako gubi tradicija ručne pripreme popularnog kruha. Baguette je postao raširen u 20. stoljeću, kada je uostalom u Francuskoj zakonom utvrđena njegova minimalna težina od 80 grama i maksimalna dužina od 40 centimetara.
Radi se od jednostavnih sastojaka - vode, brašna, soli i kvasca, no njegova izrada zahtijeva poznavanje tehnike i iskustvo. U pekarnicama ga pripremaju u malim količinama tijekom cijelog dana kako bi uvijek bio svjež, a sam recept ovisi o temperaturi i vlazi zraka toga dana, kao i o vještini samog pekara po pitanju oblikovanja, trajanja perioda dizanja i samog pečenja.
Kako pripremiti francuski baguette
UNESCO će svoju odluku o upisu baguettea i drugih kandidata na svoj popis nematerijalne baštine objaviti tek krajem 2022. godine. No, neovisno o njegovu statusu, vjerujemo da ćete i dalje uživati u domaćim baguetteima, pogotovo u kombinaciji s finim francuskim sirevima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....