Francuska piletina

Kada smo u stisci s vremenom, rijetko nalazimo vremena i za kuhanje. Netko si može priuštiti odlazak u restoran, a ostali smišljaju i kuhaju jela čija priprema ne zahtijeva veliku vještinu ili mnogo vremena. Ovaj recept za piletinu jedan je od brzinskih, a uz to je i vrlo ukusan. Ono što ga čini posebnim je začin koji je kod nas nedovoljno korišten iako je riječ o mediteranskoj začinskoj biljci, baš poput origana ili timijana. Radi se o estragonu koji mnogi prepoznaju samo kao ime senfa, ali ne i kao začin, iako je u Francuskoj estragon gotovo svakodnevno na jelovniku.

S estragonom kao glavnim začinom susrela sam se upravo u Parizu, u domu jednog Normandijca i oca dvoje djece, koji je te večeri estragon stavio čak u nekoliko jela i – salatu! Piletina koju je pripremio bila je njegovo omiljeno jelo iz djetinjstva. Toliko omiljeno da je već s desetak godina zamolio baku da ga poduči kako se priprema. Mene je tom prilikom estragon kao začin posebno iznenadio i oduševio, okusom ali i činjenicom da može promijeniti čak i najobičniju zelenu salatu ili jelo s mesom i vrlo nas pozitivno iznenaditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2024 03:30