![glass-1206584_1920](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2018/1/5/9/glass-1206584_1920.jpg)
Reader's Digest je objavio nove trendove u gastronomiji za 2018. godinu!
Jestivo cvijeće
![Edible Flowers in a white plate on a wooden surface](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/12/4/16/iStock-586704554.jpg)
Ono bi trebalo nadopuniti okuse salatama, juhama, ali i pićima. Ovdje na umu treba imati da svo cvijeće nije jestivo u istoj mjeri, neko se može jesti u potpunosti, a neko samo u dijelovima. Također, za osobe s alergijama ovo nije najsretija stvar na svijetu. U svakom slučaju, vidjet ćemo hoće li se ovaj trend zadržati.
Super prahovi
![Organic Green Matcha Tea in a Bowl](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/12/4/16/iStock-598693398.jpg)
2017. je bila godina matcha čaja od kojeg su se radili napici, kolači, sladoledi... Čini se da će se ove godine taj trend nastaviti.
Namirnice Bliskog Istoka
![Sliced open pomegranate](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/12/4/16/iStock-157565485.jpg)
Kuhinja Bliskog Istoka je najdraža kuhinja nutricionista jer slovi za iznimno zdravu. Neke od namirnica koje bi trebale biti jako popularne u 2018. su nar (šipak), patlidžan, halumi, janjetina, krastavci, peršin, tahini, menta i suho voće.
Informiranje o hrani
![Favourite dessert. Nice young woman sitting at the table and holding a box with tasty sweet macaroons](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/11/30/14/iStock-629435212.jpg)
Svi bismo trebali biti u potpunosti upoznati s onime što jedemo. Čini se kako ćemo u 2018. godini sve više čitati naljepnice na proizvodima koje kupujemo.
Povrće
![Healthy vegan burgers with beetroot and quinoa patty, arugula, avocado sauce, wholegrain bun on rustic wooden board over dark background, selective focus, copy space. Vegetarian, detox food concept](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/12/4/16/iStock-665670712.jpg)
Čini se da ćemo umjesto s mesom burger jesti s povrćem, a sushi umjesto tune motati s rajčicom!
Tacosi svih okusa
![Trend hybrid food. Japanese Asian cuisine. Mini sushi-tacos, sandwiches with salmon, hayashi wakame, daikon, ginger, red caviar. White marble table, with chopsticks, soy sauce. Copy space top view](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/12/4/16/iStock-836720394.jpg)
Kad kažemo tacosi, mislimo meso i povrće i savršeno formiranoj ljusci (s kojom se onda možete poigrati). Ona može biti od morskih algi, tradicionalne tortilje, a ako pitate nutricioniste, najbolje bi bilo da koristite list zelene salate.
No waste food
![Fresh, organic carrots, home grown in urban garden. Mixed varieties, in different colors, just picked from the soil, still in dirt, sand. Shoot from above. Good for background picture.](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/12/4/16/iStock-498698378.jpg)
Trend koji je dobar i za vas i za okoliš. Sve će se više koristiti dijelovi povrća koje inače bacamo poput stabljika, korijena i slično. Pesto ovdje postaje kralj!
Mineralna voda
![Grapefruit and rosemary gin cocktail, refreshing drink with ice](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/12/4/16/iStock-646828488.jpg)
Ne zamjenjuje običnu vodu, ali savršeno funkcionira u kombinaciji s pasiranim voćem da izradu zdravih sokova.
Fermentirana hrana
![a set of fermented food great for gut health - top view of glass bowls against grunge wood: cucumber pickles, coconut milk yogurt, kimchi, sauerkraut, red beets, apple cider vinegar](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/12/4/16/iStock-607470078.jpg)
Iako vam se možda ne čini jako apetitlih, fermentirana hrana je postala prilično popularna u ovoj godinu, a za 2018. očekuju da će doživjeti svoj potpuni uzlet. Nama se ovaj trend prilično sviđa!
Prozračne grickalice
![Popcorn in a blue bowl on wooden table](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2017/12/4/16/iStock-523563083.jpg)
Nemojte nas krivo shvatiti, čips nam je i dalje najdraža grickalica, ali svi znamo da nije najzdravija! Kokice, rižini keksi, sušeno voće, dehidrirani snackovi će ipak postati popularniji u 2018. godini.