ADIO LITO

Festival za kraj ljeta: do kraja mjeseca ovdje se uživa u rižotu, brudetu, gavunima i hobotnici

 Ustupljena Fotografija/
Kako bi se s ljetom pozdravili baš kako treba, u Lemon Marketu napravili su ribarsku feštu u centru Zagreba

Krajem rujna u nedavno otvorenom Lemon Marketu počeo je festivao "Adio Lito" koji, kako kažu organizatori, donosi vibru ribarske fešte na moru u širi centar Zagreba. Naime, nakon uspješnog SOLO. Cocktails festivala na kojem su posjetitelji uživali u koktelima tri poznata zagrebačka bara, kreativni tim Lemon Marketa, s partnerom festivala ribarnicom Fisherijom, "zakuhao" je novu ideju u kojoj možete uživati do 1. listopada na terasama bara.

"Iza nas je prvi festival posvećen koktelima, a na krilima tog uspjeha započeo je i ‘Adio Lito‘. Nismo sigurni da želimo prihvatiti da je ljeto gotovo, pa ga svi naši istomišljenici mogu doživjeti na terasi Lemon Marketa. Ribice, vino, dalmatinska pisma - pokušali smo na sve načine stvoriti ugođaj ribarske fešte u malom obalnom gradiću i barem na tren zaboraviti da se nalazimo usred Zagreba. Tu su veliku ulogu igrali svježi riblji sastojci iz Fisherije, a ono što je nama bitno ponuditi je dobar omjer cijene i kvalitete, što se pokazalo uspješnim i na SOLO. Cocktails festivalu", izjavio je Zlatko Orečić, suvlasnik Lemon Market bara.

Lemon Market bar otvoren je krajem kolovoza, a zamišljen je kao dinamično mjesto za održavanje festivala, koncerata, proslava i evenata s vrhunskom gastronomskom ponudom. Stoga je festival "Adio Lito" koji donosi najbolje od morskih delicija i zanimljivu ponudu hrvatskih vina bio logičan izbor za posljednji pozdrav ljetu.

image
Ustupljena Fotografija/

Nostalgija za ljetom ne jenjava, pa je ideja iza festivala bila produžiti ga, pod svaku cijenu, te je zato na terasi bara stvorena atmosfera ribarske fešte, ne samo kroz eno-gastro ponudu, već i zvukovima dalmatinske glazbe.

Naime, u kućicama koje su raspoređene na terasi u sklopu "Adio Lito" festivala možete kušati svježe pripremljene riblje specijalitete po pristupačnim cijenama iza kojih stoji Fisherija, gastro partner festivala. Posebno se ističu tuna steak s julienne povrćem (75 kn), panirani gamberi s wasabi majonezom i sweet chilli umakom (60 kn), prženi gavuni s krumpir salatom (37 kn), fritura uz tartar umak (48 kn), salata od hobotnice (75 kn) i riblji burger (55 kn).

image
Ustupljena Fotografija/

A ribu možete sljubiti s bijelim vinima vinarije Zlatno Brdo kao što su Pošip Čara, Istarska Malvazija, plešivički sivi pinot ili baranjski cabarnet sauvignon ili, pak, iz bogate ponude odabrati sortu koja vama odgovara uz morske delicije, neovisno o pravilima uparivanja hrane i vina.

Simbol ribarskih fešti svakako su prženi gavuni i bevanda, nepretenciozna kombinacija uz koju ćete zaboraviti da ste u Zagrebu. Uz to, uživati možete i u kompleksnijim delicijama poput ribljeg burgera ili paniranih gambera s umacima u kombinaciji s koktelima i spritzevima Lemon Marketa, bara specijaliziranog za tu vrstu pića.

image
Ustupljena Fotografija/

U ribljim delicijama možete uživati već u vrijeme ručka, kada se otvara jedna od kućica na kojoj se poslužuju većinom hladna predjela te dnevno jelo poput brudeta ili rižota, u ograničenim količinama. No, festival moćete posjetiti i nakon posla i navečer, pod svjetlom lampica iznad terase Lemon Market bara.

Ekipa iz Lemon Marketa s nama je podijelila i recept za slasni losos burger te ga ostavljamo u nastavku.

image
Ustupljena Fotografija/

Trebat će vam:

panirani losos (iz Fisherije)

burger pecivo

grčki jogurt ili sirni namaz

1 češnjak ili vlasac

krastavac

rajčica

salata

ljubičasti luk

krumpir

začini, palenta

Postupak:

Krumpire narežite na tanke trakice (kao olovke), posolite, popaprite, prelijte s žlicom ulja te stavite začine po želji. Pospite sa 1-2 žlice palente i dobro izmiješajte. Pecite u pećnici 15-ak minuta na 200°C tj.dok krumpirići ne postanu hrskavi i rumeni. Za to vrijeme narežite povrće i pripremite za serviranje. Na suhoj tavi prepecite panirane odreske od lososa. Pecite po 2-3 min sa svake strane i poslužite.

U burger pecivo slažite:

sirni namaz/grčki jogurt uz dodatak vlasca ili 1 češnjaka

kriške krastavca

kriške rajčice

salata

losos

ljubičasti luk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 09:24