HVALA NA SVEMU

Fabricio i Ljiljana Vežnaver zatvorili su poznati obiteljski restoran u Istri nakon 27 godina

 Pergola Facebook Page/
Atmosfera u restoranu uvijek je bila ugodno opuštena, a gosti koji se međusobno nisu poznavali lako su komunicirali

Fabricio Vežnaver i njegova supruga Ljiljana zatvorili su poznati istarski restoran Pergolu. Na društvenim mrežama obavijestili su goste i partnere o novim izazovima koje su odlučili prigrliti i odluci da će ipak zatvoriti restoran smješten u malom mjestu Zambratija nedaleko Savudrije u istri.

image
Pergola Facebook Page/
image
Pergola Facebook Page/

Vežnaver je posljednje dvije godine intenzivno radio na projektima razvoja i unaprijeđenja kvalitete gastronomije za trgovački lanac Tommy. Ove godine, Vežnaveri su se uključili u rad kompletne Tommy grupacije unutar koje su i pekarsko-slastičarska tvornica Bobis i mesna industrija Petason. Njihov fokus bit će istraživanje i razvoj proizvoda što je nemoguće raditi uz vođenje obiteljskog restorana gdje je jedini personal Ljiljana, Fabricijeva supruga koja je radila divne deserte u Pergoli i brinula o gostima te Fabricio koji je kuhao. Projekt koji su prihvatili zahtjeva njihov pun angažman i prisutnost u Dalmaciji.

image
Pergola Facebook Page/

- Ova odluka za nas predstavlja nove izazove i prilike za što vjerujemo da ćete biti uz nas i podržati nas u tom pothvatu. Naš rad i putovanja i dalje ćete moći pratiti putem društvenih mreža, što nas veseli jer možemo ostati u kontaktu. Hvala vam na razumijevanju i što ste bili uz nas svih ovih 27 prekrasnih godina. - objavili su Vežnaveri na službenoj starnici restorana Pergola.

Fabricio Vežnaver otvorio klasičnu konobu s ocem Rikardom još 1996., da bi je 2010., uz veliku pomoć supruge, počeo pretvarati Pergolu u pravi mali hedonistički raj. Smješten je nedaleko Umaga u obližnjoj Zambratiji. Pergola je jedan od prvih istarskih restorana uvrštenih u Michelinov vodič a bili su i članovi europskog udruženja JRE (Jeunes Restaurateurs d‘Europe). Svoju veličinu u gastronomskom svijetu Fabricio je još jednom potvrdio i 2019. godine kada mu je uručena Gault&Millau nagrada za chefa sutrašnjice.

image
Pergola Facebook Page/

Istarski restoran Pergola u svojim počecima nudio je klasična riblja jela tipična za vrijeme devedesetih godina. Ipak, 2010. Fabricio Vežnaver samostalno vodi kuhninju i kreće novim smjerom. Restoran je ambijentom ali i brojem elemenata na tanjuru odisao minimalizmom. Fabricio Vežnaver uvjek je vjerovao kako je ljepota upravo u jednostavnosti. Vrijedilo je probati njihove riblje specijalitete s povrćem iz vlastitog vrta. Jedno od njihovih najdojmljivijih jela bili su carpaccio od lista (kad mu je sezona) s prahom od maslinova ulja, zatim fregola sarda s vrganjima koja je bila pravi primjer comfort fooda, polusirovi škamp s kremom od jabuke i badema ili primjerice slane fritule s algama. Kad smo kod deserata, nikako ne smijemo zaboraviti divne prozračne macaronse za koje je bila zadužena Fabricijeva supruga Ljiljana (od milja Lili). Posljednji osvrt iz Pergole objavljen u Dobroj hrani napisao je Gordan Zečić koji je Vežnaverovo kuhanje opisao riječima: "originalno, iznimno zabavno i zaljubljeno".

image
Pergola Facebook Page/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 11:45