Uz jela visoke kuhinje

Ekskluzivni vinski događaj na Fruškoj Gori okupio zvučna vinska imena iz Srbije i Hrvatske

LU-MA Ekskluziv iz Hrvatske i vinarija Erdevik iz Srbije na tri dana okupile su najeminentnije vinare dvije zemlje na izuzetnom enogastronomskom događaju

U prekrasnom ambijentu Fruške Gore, ovih je dana održan trodnevni ekskluzivni događaj koji je okupio vrhunske vinare i chefove iz Srbije i Hrvatske. Ovaj jedinstveni event spojio je strast prema vinu i gastronomiji na najvišoj razini. LU-MA Ekskluziv, jedna od vodećih specijaliziranih distribucijskih kuća u Hrvatskoj s bogatim asortimanom domaćih i stranih vina, bila je suorganizator ovog događaj s vinarijom Erdevik, koja je podignuta još davne 1826. godine, a danas je spoj modernog i tradicionalnog i gdje se proizvodnja vrhunskih vina radi isključivo iz vlastitog vinograda na desnoj obali Dunava.

image
Press

Gosti su imali priliku kušati širok spektar sorti, a sami vinari su svojim odabirom pokazali bogatstvo i kvalitetu vinogradarske tradicije ovih prostora. Vina je predstavljao, uz vinare i cijenjeni sommelier Darko Lugarić.

Na događaju je sudjelovalo osam vinara ih Hrvatske: Kozlović (Malvazija selekcija 2021), Krauthaker (Graševina Mitrovac 2021), Korta Katarina (Rose 2023), Roxanich (Rovigno Cuvée 2016), Crvik (Malvazija Dubrovačka Tezoro 2023), Šember (Rose brut NV), Meneghetti (Crveno 2019), Trs (Traminac izborna berba 2017) te osam iz Srbije: Kovačević (Chardonnay organic 2022), Bikicki (CU orange 2021), Deurić (Probus 276 2022), Temet (Tamjanika 2023), Virtus (Morava 2023), Lastar (Sofijin izbor crni pinot 2020), Erdevik (Stifler‘s Mom shiraz 2020), Chichateau (Fabula lagum 2019).

image
Press

"S velikim ponosom možemo reći da je naš nedavni događaj na Fruškoj Gori bio izuzetan uspjeh. Ova jedinstveno okupljanje vinara nije samo slavilo kvalitetu vina, već je to bila i kulinarska avantura zahvaljujući izuzetnim chefovima iz obje zemlje. Ovo je prvi događaj koji je pružio platformu za povezivanje i razmjenu iskustava vinara Srbije i Hrvatske, a sve to uz predivan ambijent Fruške Gore. Naš cilj je bio spojiti najbolje od enogastronomije naših zemalja, od vinara, chefova do partnera poput Oio Vivo, i ponosni smo što smo uspjeli u tome. Radujemo se budućim prilikama za ovakva okupljanja i daljnjem jačanju suradnje između naših vinara", izjavio je Ivan Jurišić, voditelj prodaje u LU-MI.

image
Press

Posebno iskustvo odabranim gostima i vinarima priredili su vrhunski chefovi, Deni Srdoč, kuhar s dvije Michelin zvjezdice te brand ambasador Orka Grupe (čije je LU-MA Ekskluziv dio), zatim chef Ivica Klasić te chef Vladimir Protić iz Srbije. Ovi kulinarski majstori kreirali su šesnaest jedinstvenih, modernih jela inspirirana tradicijom. Svako jelo pažljivo je bilo upareno s odabranim vinima, pružajući savršenu harmoniju okusa. Njihovi timovi su zajedno radili na stvaranju nezaboravnog kulinarskog iskustva koje je oduševilo sve prisutne.

image
Press

"Današnji događaj je dokaz koliko su naši krajevi bogati gastronomskim i vinskim blagom. Ovo je bila prilika da se povežemo, razmijenimo iskustva i inspiriramo jedni druge", izjavio je chef Vladimir Protić.

Nakon uvodnog eventa, u sljedeća dva dana gosti su posjetili i vinarije Deurić i Kovačević. Vinarija Deurić ima moderan pristup proizvodnji koji se vidi u korištenju najmodernijih materijala u vinarstvu, upravo uz tu tehnologiju poštuje se priroda i grožđe, a njihova vina imaju poseban karakter koji savršeno predstavlja podneblje Fruške Gore i Male Remete kao mikrolokaliteta.

image
Press
image
Press

Vinarija Kovačević proizvodnju je započela 2001. godine, kada je vinariju, od svog oca, preuzeo Miroslav Kovačević treća generacija vinara. Posebnost ove vinarije je i stari iriški podrum iz 1930. Kovačević mu je vratio stari sjaj i oživio proizvodnju vina. Korak dalje u stvaranju vrhunskih vina je očuvanje tradicije i vraćanje prirodi, tako su se posvetili i organskoj proizvodnji.

image
Press

Ovaj događaj nije samo proslavio izvrsnost vina i hrane, već je i ojačao prijateljske veze između Srbije i Hrvatske, pokazujući da ljubav prema vrhunskom vinu i delicijama ne poznaje granice, što treba podržati i na čemu treba raditi i težiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 11:15