ZA POD ZUB

Dva obroka u 20 minuta: ovo jelo napravila sam za doručak, a onda ga poslužila i za ručak

 Lidija Lončarić/
Kad isprobate ovo jelo, recepti na koje nailazite na internetu bit će vam malo jasniji

Nikada mi nije bio jasno zašto Britanci toliko vole grah na tostu za doručak. Zamislite, ustanete u 5 sati ujutro, umjesto jaja ili zobene kaše do 8 kuhate gravče na tavče i onda ga, kao da se već niste dovoljno napatili, poslužite na starom tostiranom kruhu, umjesto uz mekani bijeli, još topli kruh iz kvartovske pekare.

Donedavno sve me to prilično zbunjivalo. Onda sam, nakon što sam po stoti put naišla na jedan takav recept, stvar odlučila isprobati. Umjesto graha koristila sam slanutak (što je sigurno, sigurno je, imala sam toga dana još poneku obavezu), dodala sam nekoliko začina koje uglavnom svi imamo kod kuće, poput kima, dimljene crvene paprike, soli i papra. Na to sam dodala malo rajčice, i sve zajedno poslužila na dobro tostiranom kruhu na tavi.

image
Lidija Lončarić/

Još malo mozzarelle ili feta sira, mladog luka i koja polusušena rajčica, koju sam zapravo prvo dodala za šminku, a onda shvatila koliko divno podiže tanjur svojim slatkasto-kiselkastim okusom (kupiti je možete u supermarketima za vrijeme tematskih tjedana ili čak kad prođu, često se koja teglica može naći na dobroj akciji) i doručak je bio gotov u 20-ak minuta. Bez pretjerivanja. Zasitan, preukusan i zapravo jako jednostavan doručak, točnije. I najbolje od svega, pola mi je ostalo za ručak, uz rižu ili heljdu, proso ili neki drugi prilog prema želji. Pa ti nemoj jesti grah (ili slanutak) za doručak!

Trebat će vam:

1 konzerva graha ili slanutka

1 manji luk

2 režanj češnjaka

1 manja paprika

Pola žličice kumina

Pola žličice dimljene crvene paprike

2 slana inćuna (ili kockice slanine)

3 žlice umaka od rajčice

2-3 kriške kruha

Maslinovo ulje

Mozzarella ili feta sir

Mladi luk

Polusušene rajčice

Sol i papar

Priprema:

Na tavi najprije zagrijte malo maslinova ulja, tek toliko da prekrije dno, dodajte kruh i pecite ga dok ne poprimi boju s obje strane. Zatim maknite kruh na tanjur i dodajte još malo maslinova ulja, pirjajte luk pa dodajte češnjak. Pustite da poprime boju. Dodajte kumin i dimljenu papriku, inćune koje ste usitnili i nožem pretvorili u pastu ili sitno sjeckanu slaninu, a zatim dodajte umak od rajčice, sol i papar. Dodajte i malo povrtnog temeljca ili vode, tek toliko da se stvori tekućina u kojoj će se povrće krčkati. Pustite da se kuha 5 minuta, a kada tekućina ispari, prebacite sve na tost i pospite sitno sjeckanim mladim lukom, sirom i polusušenim rajčicama. Dodatno začinite soli i paprom, i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:40