Prvi pomaci mogli su se uočiti u ranim devedesetima i počeli su u Bujštini. Nije da se prije toga nije radilo vino u Istri, ali vladari su do kraja osamdesetih bili takozvani pikovi: PIK Umag s nekih šestotinjak hektara, pa porečka Agrolaguna sa stotinjak hektara manje, zatim Agropazin iz Pazina, riječko Istravino, a onda i svi ostali, redom vinarije koje se nisu previše zamarale kvalitetom i buteljiranim vinima. Primjerice, 1985. u tadašnjem društvenom vlasništvu bilo je oko 1700 hektara vinograda, a proizvodilo se samo 20 etiketa s geografskim porijeklom, četiri s oznakom čuveno i 16 s oznakom kvalitetno, koje je na tržište stavljalo ukupno šest vinarija s područja Istre.
Dolaskom demokracije i liberalizacijom tržišta krajem osamdesetih i početkom...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....