Dida Marijan: mjesto gdje je sve ručni rad

Bistro u kojem je sve, ali baš sve, ručni rad. Dida Marijan u Zagrebu uspješno kombinira ponudu pizza i dnevnih me nija. Piše: Iva Todorić

Nekadašnji gazda velikogoričke pizzerije Gavran godinama je želio otvoriti bistro koji je kombinacija pizzerije i restorana s dnevnim menijem, pa je samo uređenje interijera trajalo dvije godine. “U lokalu nema ničega što nije ručni rad: zidovi, kamen, cigla, različiti uporabni predmeti… Sve je puno detalja koji svakog asociraju na nešto, uglavnom na mjesta na kojima su već bili, ali sam dobro pazio da sve skupa ne prijeđe granicu dobrog ukusa i ode u kičeraj”, kaže Anto Gavranić.

Sokovi idu kao ludi

Sva jela su svježa i sve se kuha na licu mjesta, a namirnice nabavljaju od malih proizvođača. Maslinovo ulje dolazi iz Petrčana, a naranče i limuni s tržnice. Od citrusa rade svježe prirodne sokove koji idu kao ludi, toliko da oni kupovni stoje u frižideru i gotovo se uopće ne prodaju. Od 11 do 18 sati otvorena je kuhinja u kojoj se spravljaju dnevna kuhana jela, a pizza se može naručiti u svako doba. Dnevni meni se mijenja svaki tjedan, s tim da je baza uvijek ista (zeleni rezanci s lososom i tartufima, crni rižoto od sipe, domaći njoki s pršutom i kaduljom, špageti s dalmatinskom šalšom i ovčjim sirom, špageti carbonara, domaći umak od četiri vrste sira…), a dodaju se jela poput pilećih prsa s ružmarinom i restanim krumpirom te juha od vrganja i pancete. Specijalitet kuće je pizza Dida Marijan, a u ponudi su uvijek i kolač od sira te torta od čokolade.

Nema širenja

Pizza ima svih vrsta, rade i preklopljene pizzette, a uz pizzu se nudi i veliki broj dodataka – domaći inćuni, pršut… Lokal, koji je ime dobio po Antinu ocu, gazda je napravio po vlastitom guštu i kaže da se neće širiti, pa čak ni ako za to budu postojale realne mogućnosti. “Kakav je bistro sada, takav će i ostati. Jedino ću, ako bude potrebno, dovesti još jednog kuhara.” Šef kuhinje također je pomno biran, a prije Dide Marijana radio je u Carpacciou. Pizze i tjestenine rijetko tko ne voli, a s obzirom na to da je kod Dide Marijana uvijek puno, može se zaključiti da ih tamo dobro pripremaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 08:06