Sjećate li se Portafortune?

Dario Matejčić kultnu je krčku diskoteku vratio u život, danas je ovdje restoran i nudi specijalitete otočke kuhinje

Ondje se plesalo, ljubilo, slavilo..., a onda je sredinom 90-ih zauvijek zatvorena. Danas doživaljava novu renesansu, ali u gastronomskom smislu

Ako ste s Kvarnera i dijete 70-ih i 80-ih, tada ste sasvim sigurno barem čuli, ako već niste imali priliku barem jednom ući u Portafortunu. Bila je to diskoteka na Krku, u Dragi Bašćanskoj, gdje su se zabavljale generacije mladih s Krka, a nerijetko su ondje dolazili i s obližnjih otoka, kao i iz Rijeke, Opatije, Novog Vinodolskog... No, disco je 90-ih zatvoren, a vrijeme je učinilo svoje pa su od nekadašnjeg blještavila, glasne glazbe, smijeha, novih ljubavi i veselih zdravica ostala samo sjećanja...

image

Dario Matejčić, Mošuna

Nikola Zoko/

Dobro to zna i današnji vlasnik ovog mjesta Dario Matejčić, koji je i sam kao klinac zalazio ondje.

"I sam sam tu prvi put došao upravo tad - nisam kao klinac ni sanjao da ću tu ostvariti svoja mladenačka maštanja i otvoriti restoran! Mjesto je imalo posebnu energiju, a kada sam odlučio otvoriti restoran, želio sam zadržati tu atmosferu zajedništva, ali u novom, gastronomski orijentiranom kontekstu".

Restoran Mošuna, kaže nam, nastao je iz želje da stvori mjesto gdje se lokalna tradicija i kuhinja isprepliću s modernim kulinarskim trendovima.

image

Restoran Mošuna

Nikola Zoko

"Kada sam pokrenuo Mošunu, moja vizija je bila stvoriti prostor koji će slaviti bogatu gastronomsku baštinu Krka, ali na način koji će privući i lokalce i turiste. Nisam odmah znao da će restoran postati ovako poseban, ali sam bio odlučan u namjeri da Mošuna bude mjesto koje ljudi pamte po vrhunskoj hrani i toplom gostoprimstvu", ističe.

Renovacija je, nastavlja, bila temeljita i zahtjevna, ali od samog početka imao je Matejčić jasnu viziju kako želi da Mošuna izgleda, odnosno u što želi pretvoriti nekadašnji epicentar društvenog života otoka Krka.

image

Restoran Mošuna

Nikola Zoko

"Interijer i eksterijer sam osobno dizajnirao, unoseći u svaki detalj puno truda i pažnje. Želio sam stvoriti prostor koji odražava spoj tradicije i modernosti, s toplim, rustikalnim elementima unutar prostora. Mošuna izvana izgleda kao tipična tradicionalna primorska kućica okružena s puno cvijeća i maslinama. Vanjski dio uključuje prostranu terasu s pogledom na šumu, uređenu u minimalističkom stilu s puno zelenila i prirodnih materijala i okruženu ljekovitim otočkim biljem", opisuje.

Osim što je vlasnik, Matejčić je i glavni kuhar u restoranu. No, premda formalnog obrazovanja za to zanimanje nema, kaže kako su gosti koji mu se vraćaju najbolji dokaz da ono što radi - radi dobro.

image
Nikola Zoko
image
Nikola Zoko

"Školovao sam se u kuhinji moje none Brankice s kojom sam odrastao, od koje sam naučio osnove kuhanja i ljubav prema domaćim, tradicionalnim jelima. Moja specijalnost je mediteranska kuhinja, s naglaskom na jela od mesa, posebno janjetine. Vjerujem u korištenje lokalnih sastojaka i jednostavne, ali precizne tehnike pripreme kako bi se istaknuli prirodni okusi namirnica", kaže Matejčić ističući kako u Mošuni možete pronaći jela od domaće tjestenine koju sami izrađuju, kao što su krčke šurlice, zatim ovčje sireve i, otočku janjetinu koju pripremaju na više načina. "Jedno od najpopularnijih jela su nam svakako rolice od janjetine, gdje meso kuhano sous vide postaje nevjerojatno sočno i mekano. Potom ga zapečemo na roštilju i poslužujemo uz prilog od krumpira na žaru i sezonskog povrća".

image
Nikola Zoko
image

Restoran Mošuna

Nikola Zoko

Restoran Mošuna nastao je iz želje da stvori mjesto gdje se lokalna tradicija i kuhinja isprepliću s modernim kulinarskim trendovima

Posebno su ponosni sezonskim jelima koja pripremaju od svježih, lokalnih namirnica.

"Hrana u Mušuni je kombinacija lokalnih okusa tipičnih za stol jedne none s modernim kulinarskim tehnikama, a sve se priprema s puno pažnje i ljubavi. Uostalom, krčka kuhinja je bogata i raznolika, s naglaskom na jednostavnim, ali okusno bogatim jelima", dodaje.

image
Nikola Zoko
image
Nikola Zoko

Inače, Mošuna je suhozidna pastirska građevina koja je služila za čuvanje ovaca, a inspiracija za ime restorana dolazi upravo iz te tradicije. Kako restoran radi cijelu godinu njihovi su najčešći gosti lokalci, ali i posjetitelji koji dolaze na Krk iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva, u potrazi za autentičnim gastronomskim iskustvom. Zimi često organiziraju tematske večeri i specijalne događaje kako bi pružili dodanu vrijednost lokalnoj zajednici, a u budućnosti planiraju organizirati i kulinarske radionice kako bi gostima omogućili ne samo da uživaju u hrani, već i da nauče nešto novo o primorskoj kuhinji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 10:57