Klasična talijanska kuhinja odlikuje se zdravim i jednostavnim jelima bogatog okusa, a jedno od njih je i minestrone. Talijani su tu juhu izmislili i usavršili, a najbolja je u vrijeme kada na tržnicama sve vrvi od raznovrsnog povrća jer je upravo ono njezina baza. Iako je neki zovu minestrone, a drugi maneštra (mineštra), bez obzira na ime, svi misle na bogatu i gustu juhu koja se mijenja ovisno o sezoni. Nerijetko je u njoj i svilenkasta tjestenina, a obavezno neke vrste, svježih ili sušenih, grahorica. Najčešće je to grašak ako se minestrone priprema u proljeće/ljeto, a grah ako se radi o zimskoj varijanti. Naravno, i povrće se razlikuje od sezone do sezone. U proljeće su to tikvice, bob, artičoke ili šparoge, jesen dopušta buču i kukuruz, ljeto rajčicu, a zima kelj i radič. Inače, ako niste znali, Talijani laku i bistru juhu nazivaju minestrina, dnevnu juhu koja je malo "konkretnija" od prethodne - minestra, dok je minestrone obogaćena povrtna juha koja se može bez problema poslužiti kao samostalan obrok. Zato se vrlo često obogaćuje mesom, točnije pancetom narezanom na kockice, kako je pripremaju u okolici Milana. Proljeće koje je već pomalo počelo kucati na vrata savršeno je vrijeme za pripremu ove dobro poznate juhe.
Sastojci:
- 50 g pancete, narezane na kockice
- režanj češnjaka
- 1/2 luka, na sitno nasjeckati
- 1 grančica svježeg peršina
- 1 list celera listaša (engleski celer)
- 3 rajčice, oguljene i nasjeckane na kockice
- 2 mrkve, narezane na kockice
- 3 krumpira narezanog na kockice
- 2 tikvice, narezane na kockice
- 2 žlice ekstra djevičanskog ulja
- 1/2 kelja, naribanog
- 200 g graška (može i smrznuti)
- 100 g svježega graha (ako nije svjež, 50 g suhog namočimo dan prije) - trešnjevac
- 100 g riže dugog zrna
- 4 lista svježe kadulje, nasjeckati
- 6 listova bosiljka, nasjeckati
- sol, papar
- Naribani parmezan ili Grana padana za posipati pri posluživanju
Priprema:
Nasjeckamo na sitno pancetu s češnjakom i lukom te dodamo peršin i celer, koje također nasjeckamo. Mješavinu stavimo u lonac, dodamo mrkvu, krumpir, tikvice i rajčice. Dodamo maslinovo ulje i prelijemo s 2 litre vode, odnosno laganog temeljca. Dodamo sol te zagrijemo na jačoj vatri dok ne proključa. Smanjimo vatru na lagano i kuhamo oko 2 sata. Ako imamo suhi grah, bilo bi poželjno da ga dodamo nakon pola sata u tekućinu. Sada dodajemo grašak, kelj (grah ako ga nismo prije stavili) te kuhamo oko 15 minuta, zatim dodamo rižu i kuhamo oko 18 minuta, ovisno o riži i željenoj "al dente" tvrdoći. Ugasimo vatru, dodamo svježe začine i poslužimo s pregršt naribanog parmezana i malo maslinova ulja.
Ottolenghijevo varivo s blitvom i grčkim jogurtom
Malo drugačiji minestrone s pirovim noklicama
Riblja juha s mahunama i slanutkom
Kremasta juha s tortelinima i puretinom
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....