Pobjeda pčelara

Cijena mu je i po 20 € za 900 g, a sad je napokon dobio zaštićenu oznaku izvrsnosti

Nakon godina borbe s birokracijom, Med Hrvatskog primorja proizveden primarno od nekatara kadulje s područja tri županije - Primorsko-goranske, Ličko-senjske te Zadarske, može krenuti prema zaštiti i na razini EU

Udruga proizvođača meda od kadulje iz Omišlja, predvođena predsjednikom Mirkom Almašijem, jednim od najboljih pčelara Hrvatske, uspjela je u "nemogućoj misiji" - prevladati sve birokratske prepreke, koje su se u jednom trenutku doimale nepremostivima, te je Med Hrvatskog primorja, rješenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva dobio Zaštićenu oznaku izvornosti! Bitka je trajala godinama, piše Novi list, ali na koncu te borbe - med od kadulje, podrijetlom s vrlo specifičnog prostora Hrvatskog primorja, dobio je oznaku koju i zaslužuje. Med s Hrvatskog primorja dolazi s područja čak tri županije, osim Primorsko-goranske tu su i Ličko-senjska te Zadarske, a nakon dobivanja nacionalne oznake i zaštite, put prema zaštiti na razini EU je praktično otvoren.

image
Basieb/Getty Images

"Naša omišaljska udruga osnovana je 2015. godine, a jedan od najvažnijih ciljeva bio nam je upravo dobivanje oznake izvornosti za naš med. Od 2018. godine veliku smo pomoć i podršku dobili od Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, a procedura je uistinu bila dugotrajna pa i iscrpljujuća na neki način. Unazad godinu dana čekalo se samo završnu potvrdu nadležnog ministarstva koje je eto, 11. rujna konačno i izdana", istaknuo nam je Almaši za Novi list.

Svoje oduševljenje uspjehom tima, dodali su, nije krio ni dr. Dražen Lušić, profesor na Zdravstvenim studijima Sveučilišta u Rijeci i na Medicinskom fakultetu u Rijeci. On je ujedno i jedna od najzaslužnijh osoba koja je svojim znanjem, iskustvom te ugledom koji uživa na internacionalnom planu davala znanstvenu podršku pčelarima.

image
Narong Niamfoi/Getty Images

Inače, Med Hrvatskog primorja je med kojega proizvode pčele autohtone pasmine sive pčele, dominantno od nektara kadulje koja raste u Hrvatskom primorju. Proizvodi se isključivo na spomenutom zemljopisnom području koji se proteže kroz tri hrvatske županije. Ovog ljeta cijena mu se prema našim izvorima popela i do 20 eura za staklenku od 900 g, koliko su za njega tražili proizvođači na Cresu.

Cijeli članak kolege iz Novog lista pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 17:56