Balkanski specijaliteti

Burek zaludio Amerikance, a oduševljeni su i lepinjama: ‘Ovo je najbolji kruh koji sam u životu jeo‘

 Esin Deniz/Getty Images/istockphoto
Jedan je gost iz Kanade komentirao i kako bi nešto toliko dobro kao što je burek volio jesti i u Montrealu

Kada je na društvenoj mreži Tik Tok naišla na video rezanja još vruće, hrskave sirnice, Tammie Teclemariam, autorica na portalu Grub Street nije mogla skrenuti pogled, opisuje u svom tekstu. Odmah je odlučila saznati gdje se jelo može kupiti i tako došla do simpatične priče o Blend‘s Bakery and Grill na Staten Islandu. Riječ je o malom restoranu i pekarnici koju drži albanska obitelj te nude nekoliko albanskih specijaliteta, a među njima i tri različite pite ili, ako baš hoćete, bureka - sa sirom, mesom i špinatom.

image
@blendbakeryandgrill Instagram

Pekarnicu vode Sami i Hasime, bračni par koji je na Staten Island stigao iz Albanije sa svojom kćeri Blionom te sinom Blendom, po kojem je pekarnica i dobila ime. Kako su objasnili autorici teksta, dugo godina su htjeli otvoriti mjesto za albansku zajednicu, ali tek se prošle godine, kada je s Kosova stiglo nekoliko članova njihove obitelji, ta želja i ostvarila. Neki od njih bureke kod kuće rade već preko 40 godina i jedino logično bilo je hrskavu, masnu i slasnu poslasticu ponuditi i drugima.

Nude cijele pite, ali kupiti se mogu i po komadu, a osim bureka, nude i fliju, pitu koja se radi od slojeva tijesta nalik palačinkama i premazuje se vrhnjem te se zatim peče ispod sača oko tri sata. Tu su i domaće lepinje u kombinaciji s ćevapima i ajvarom te drugi balkanski specijaliteti. Veliki hit ovdje upravo je i ovo posljednje, a njihovu lepinju za stolom za kojim je sjedila autorica teksta gosti su opisali kao najbolji kruh koji su u životu pojeli.

image
@blendbakeryandgrill Instagram

Autorici teksta toliko se svidjela ponuda da se ubrzo ponovno vratila u Blend‘s, gdje je srela i oduševljenog turista iz Kanade kako uživa u svom komadu bureka.

"Nikad nisam jeo burek. Tekstura je fantastična, da bar ovako nešto imamo u Motrealu", komentirao je naglas, piše Teclemariam u svom tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:17