Ima li kraja...

Brutalan skok cijene: Čokolada domaćeg proizvođača od lani porasla s nešto više od 3 na 8,99 eura!?

 Stefan Tomic/Getty Images
Usporedba cijene istog proizvoda u drugom trgovačkom lancu pokazuje da je i od njega skuplja za oko 2,70 eura

Čitateljica portala Danica.hr požalila se tom portalu jer ju je na policama trgovačkog lanca Plodine, blago rečeno, šokirala cijena čokolade s rižom od 300 grama domaćeg proizvođača. Njezina je cijena nevjerojatnih 8,99 eura, dok je cijena iste čokolade u Konzumu u online prodaji nešto niža, ali još uvijek visoka i iznosi 6,29 eura. No, čak ni ta razlika u cijeni nije toliko visoka u odnosu na prošlogodišnju cijenu iste čokolade. A ta je iznosila nešto više od 3 eura?!

Dodatni je apsurd, ističu na ovom portalu uz objavljenu fotografiju čitateljice, da uz čokoladu na polici piše i "Trajno niska cijena", prenosi portal Danica.hr. Istovremeno, u aktualnom katalogu Plodina, tog proizvoda nema, što bi bilo za očekivati o obzirom na "Trajno nisku cijenu".

Podsjetimo, kako smo već pisali, početkom godine to su najavili, a početkom ljeta svi su konditori opet digli cijene čokolada zbog slabog prinosa kakaovca u Africi i velikog rasta nabavne cijene sirovine. Kako će se cijene kretati u idućim mjesecima ovisi o urodu kakaovca koji je značajno smanjen zbog bolesti te biljke te dugom sušnom razdoblju.

Do početka veljače, naime, cijene na tržištu kakaa premašile su 5000 dolara po toni, što je najviše od 1977. godine, prije nego što su neki ovogodišnji ugovori dosegnuli rekordnu cijenu - i iznad 8400 dolara. To znači da su se cijene utrostručile u odnosu na one otprije deset godina.

A je li baš ova čokolada vrijedna tih novaca i poskupljenja, procijenite sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 20:20