NOVO MJESTO

Braća Maturanec otvaraju restoran, nudit će burgere, svježe meso i steakove iz vlastitog uzgoja

Burgeri M brothers
 Arhiva M Brothers/
Braća Maturanec imaju farmu angus goveda i klaonicu pa kontroliraju proizvod od početka do kraja. Sutra otvaraju i restoran

"Otvarate restoran za vrijeme lockdowna restorana. Oprostite, ali jeste li ludi?" pitanje je koje je Hrvoje Maturanec čuo nebrojeno puta posljednjih mjeseci. Naime, braća Maturanec o kojima smo već pisali stoje iza brenda M Brothers, a bave se uzgojem goveda u Gornjem Poloju, otvaraju restoran u zagrebačkoj Varšavskoj 8.

"Fizička lokacija u kojem ćemo prodavati svježe juneće meso, ali i služiti jela od početka je bila u našem planu od koje nismo htjeli odustati." ispričao nam je Hrvoje Maturanec, najmlađi od troje braće Maturanec koji će ujedno i voditi restoran.

image
Burgeri M brothers
Arhiva M Brothers/

"S radom počinjemo sutra, u četvrtak, 28. siječnja. Dok restorani ne mogu posluživati hranu u svom prostoru, krenut ćemo s burgerima koje ćemo dostavljati putem dostavnih servisa Glovo, Wolt, Bolt Food, a uskoro i Pauza. Osim toga, ondje ćete moći kupiti i meso iz našeg uzgoja." otkriva nam Hrvoje Maturanec.

Pomalo neuobičajena odluka o otvaranju restorana u vrijeme globalne pandemije polučila je vrlo slične reakcije kao i odluka kad su pokretali vlastitu klaonicu.

"U sedam godina mi smo prva klaonica otvorena u Hrvatskoj, a zatvorilo ih se tridesetak. Kad smo išli u Ministarstvo poljoprivrede i došli na Upravu za veterinarstvo raspitati se što nam sve treba, ljudi su bili šokirani time što želimo imati farmu goveda i svinja, ali i klaonicu. Nakon šest mjeseci prikupio sam sve što nam je od dokumenata bilo potrebno i tek tada su se pojavili pravi upitnici. Gospođa koja je radila u administraciji podigla je pogled s papira i pitala: ‘Vi niste odustali od toga?’ Ne, pa zašto bih odustao – ja to želim. ‘Vi ste, gospodine, ili ludo hrabar ili samo lud.’ Pa dobro, kaj vi mislite? ‘Mislim da ste samo lud’”, svojevremeno nam je ispričao Nikola Maturanec, inženjer šumarstva i jedan od trojice braće koji stoje iza brenda M Brothers.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

U Gornjem Poloju imaju farmu angusa, uz koju su opremili i klaonicu kako bi proizvod mogli kontrolirati od početka do kraja.

“Moram priznati kako u početku nismo znali puno o svemu tome. Odlučili smo probati s angusom jer se radi o otpornoj pasmini koja je prilično jednostavna za skrb. Početkom 2016. godine otišli smo u Austriju na farmu BOA Farm (Best of Austria) gdje su nam prenijeli puno znanja i dali vrlo korisne savjete. Ondje smo shvatili kako nema šanse da u išta krećemo ako nemamo klaonicu”, priča nam Nikola te nastavlja: “U Hrvatskoj smo obišli jako dobre farme, ali shvatili smo kako problem nastaje u trenutku kad stoku predaješ u klaonicu. Ti naprosto više ne kontroliraš proizvod. Obavio si cijeli posao, pazio si na ishranu i kompletan uzgoj, a dobiješ proizvod koji nije ni približno sličan onome na čemu si radio i tu cijela priča pada u vodu”, objašnjava nam Nikola.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Njihova restoranska ponuda će se u početku bazirati na burgerima. Naravno, cilj im je u fokus staviti meso tako da njihovi burgeri neće imati mnogo dodataka. Kreću s tri burgera: Classic, Kauboj i Lumberjack. Za prvi ćete izdvojiti 50 kuna s tim da uz burger dobijete i pržene krumpiriće. Kauboj je podebljan s karameliziranim lukom koji je flambiran u whikeyju i rade ga sami baš kao i peciva. Posljednji Lumberjack kombinacija je s umakom od vrganja, salsom i cheddarom. U burgerima se nalazi 160 g junećeg mesa pasmine Aberdeen Angus. Nakon što se restoranima omogući rad, svoju ponudu planiraju proširiti i na steakove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2024 11:56