VINO KOJE SE MORA KUŠATI

Braća Benvenuti svojom Santa Elisabettom kvalitetu terana podižu na razinu velikih svjetskih vina

Prema Danieli Kramarić, sommelierskoj prvakinji i vlasnici Plavog podruma, ovo je vino novi iskorak za ovu sortu, ali i vinariju Benvenuti

U četvrtak, 26. listopada, u zagrebačkom restoranu Mano2 održana je jedinstvena proslava: osim što je predstavljeno novo izdanje Santa Elisabette iz berbe 2019., obilježena je i 20. obljetnica vinarije Benvenuti, s braćom Albertom i Nikolom Benvenuti na čelu. Restoran prepun vinskih znalaca, profesionalaca iz svijeta gastronomije, novinara, distributera, suradnika i prijatelja vinarije samo je potvrdio dobro poznatu stvar - ova je istarska vinarija, kao i njegovi predvodnici, cijenjena među pripadnicima ugostiteljskog sektora svih profila i afiniteta.

image
Matej Marjanović

Osim za povezivanje i druženje, večer je služila i kako bi se uzvanicima predstavila brojna ostvarenja iz vinarije pa je uz svaki slijed chefa Hrvoja Kroflina i njegova tima posluženo drugo vino, popraćeno kratkim, ali upečatljivim govorima vrsnih sommeliera i vinskih autora.

image
Matej Marjanović

Osim Malvazije i Roséa iz 2022., koji su služili kao uvod u večer, na predstavljanju novog izdanja Santa Elisabette predstavljene su i etikete Livio Benvenuti Malvazija iz 2021., pa cuveé Caldierosso 2021., Teran Livio Benvenuti iz 2019., jedan arhivski Teran Anno Domini iz 2012., i na kraju drugo single vineyard vino vinarije, San Salvatore Muškat 2018., koji je ujedno najnagrađivanije desertno vino Hrvatske na relevantnim internacionalnim natjecanjima.

image
Matej Marjanović
image
Matej Marjanović

Sama Santa Elisabetta iz 2019. godine je jubilarno peto izdanje ovog vina, a kako poručuju iz vinarije, tijekom pet godina je osvojila interes brojnih poštovatelja vina i izrasla u jedno od najtraženijih hrvatskih vina uopće. Njena specifičnost je da dolazi s istoimenog položaja s nadmorske visine od 330 metara, okruženog šumama i brdima. Vinograd na tom položaju raste na terasastoj padini, na takozvanoj bijeloj zemlji, ocjeditoj i siromašnoj, a smješten je visoko iznad ranih jutarnjih magli i niskih oblaka, s hladnim gorskim noćima i vrućim ljetnim danima, pri čemu je izložen cjelodnevnom suncu. Uvjeti su to u kojima teran daje najbolje rezultate i zbog čega je upravo taj položaj odabran za single vineyard vino vinarije Benvenuti.

image

Sommelierka Daniela Kramarić, vlasnica restorana Plavi podrum

Matej Marjanović

Kako je pojasnila sommelierka Daniela Kramarić iz Plavog podruma prilikom predstavljanja Sante Elisabette, to je vino treća prekretnica na putu vinarije Benvenuti. Dok je prva bila osnivanje vinarije prije dvadesetak godina, druga je bila prvo pojavljivanje etikete Santa Elisabetta na tržištu. Naime, Benvenutijev teran se od samog početka svrstao u red najboljih u Istri, no s godinama je i organski rastao. Kada se 2015. pojavila Santa Elisabetta, ne samo u obliku položaja i stare loze, nego i kao odraz akumuliranog znanja i iskustva braće Benvenuti, predstavljala je po kvaliteti korak naprijed od već uspješne etikete Anno domini, koja je sama po sebi bila novi izričaj terana.

“Stilski gledano, to je bila eksplozija novoga svijeta, gdje je voćnost bila bombastična. Pričali smo o trešnji, crvenom i crnom ribizlu, osjećao se utjecaj drva i bila je izražena vanilija. Ti tanini su bili sočni, podatni i prekrasni, a vino mišićavo i bogato”, prisjetila se Daniela Kramarić.

“A u berbi 2019. osjeća se odmak, vratila se svojim europskim korijenima. Ovdje se osjeća poveznica s bijelim tartufima, mirisima sotto bosco odnosno vlažnog šumskog tla, mirisom uvele ruže, slatkih začina, duhana… Ovom berbom teran je podignut na višu razinu! Ovo je vino još mlado, treba ga dekantirati, a kada se jako prozrači, vratimo se na DNK Istre, miriši na more pa se dignu klasične note terana, gorka čokolada, griotte, lovor i ružmarin… “

image
Matej Marjanović

Kad ga zavrtimo čašu, objasnila je Daniela Kramarić, Santa Elisabetta pokazuje svoju neobuzdanu mladost, ali i perspektivu koja je pred njom. Ističe da je na okusu očekivano vrlo svježe, ali kontrolirano i elegantno vino. Tanini su zreli, sočni i zbijeni, naglasila je, ali ne pretežu nego ih voćnost i toplina uravnotežuju.

Podsjetimo, Santa Elisabetta je poseban projekt i zato što nakon rada u vinogradu, svih procesa u podrumu i dozrijevanja u bačvama, braća Benvenuti već pet godina zaredom upravo u Plavom podrumu okupljaju komisiju sastavljenu od iskusnih vinskih znalaca kako bi im na prosudbu ponudili nekoliko kupaža s raznim omjerima vina iz različitih bačava. Oni kušanjem naslijepo odabiru najbolji omjer vina iz različitih bačvi, nakon čega se odabranim vinom pune boce i odležavaju još šest mjeseci.

image
Matej Marjanović
image

Braća Nikola i Albert Benvenuti

Matej Marjanović

“Teran je ovom berbom dobio dodatno uglađeno lice, svrstao se u red velikih svjetskih vina, a pri tome je ostao samo svoj, naš i autohton”, čestitala je ova cijenjena sommelierka braći Benvenuti na uspjehu, koji je ustvari još veći ako uzmemo u obzir da će ovaj veliki teran s godinama postati samo još bolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:34