Naime, svaki papreni kolačić, a u luksuznom pakiranju ih je četiri, ima na sebi reprodukciju slike renomiranih hrvatskih umjetnika s naglaskom na radove umjetnika mlađe generacije. Tako je, uz svima poznata djela Ivana Rabuzina i Vlahe Bukovca, prezentirana i djelatnost mladih, uspješnih umjetnika Marka Tadića, Hrvoja Majera, Ane Kolege i street art umjetnice OKO. No, kada se paprenjaci pojedu, ambalaža se ne baca - to je sad zgodan okvir s mini verzijama slika spomenutih umjetnika, od kojih svaki ima naravno svoj stil, svoje načine i oblike stvaranja.
Konzumacija umjetnosti
Ana je završila Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer novih medija, a radi kao snimateljica, najčešće za projekte HTV-a. Umjetnost je ono što je pokreće, ono što stalno navire i nosi je kroz život. O njoj se uvijek promišlja, razgovara, ona se živi. Tako je s Anom, ali i s njezinim kolegama s kojima dijeli stavove i s kojima osmišljava razne projekte poput Bite Arta. Ideja za cijeli projekt nastala je davno iako je tek nedavno realizirana, a zapravo je logičan slijed onoga što je prethodilo zadnjih godina.
Ovom jestivom umjetnošću Ana ironizira temu konzumacije umjetnosti danas kroz glavno pitanje: što je i za koga je umjetnost? - Već jako dugo ovo kuham. Krenula sam s predimenzioniranim božićnim kolačima, poput divovskog išlera s radom Dalibora Martinisa, na koje su ljudi sjajno reagirali. A ako im se išler svidio, znači da su konzumirali umjetnost. Tu je počelo igranje, zezanje s hranom i umjetnošću, meni najdražim stvarima. Htjela sam ih spojiti, a rezultat svega je sadašnji proizvod koji je ustvari ironičan. Željela sam postići neku reakciju, da se ljudi zapitaju - hm, hoću li zagristi ili ne, hoću li pojesti umjetnost ili neću... Htjela sam vidjeti hoće li se usuditi zagristi, na primjer, jednog Bukovca.
A ujedno je to promocija naše gastronomske kulture i tradicije i,najvažnije od svega, pokušaj približavanja i promocije doma- će umjetnosti, pogotovo onoga što rade mlade generacije umjetnika - objašnjava Ana. Nakon golemih Martinisovih iš- lera, uslijedio je rad naziva “Konzumirajte umjetnost” u sklopu kojega je Ana za izložbu “Važno je zvati se Ana” (na kojoj su izlagale mlade umjetnice, sve odreda imena Ana) pripremila tortu s natpisom “Tko umjetnost radi, ne boji se gladi”. Zatim je u suradnji s HDLU-om napravljen projekt “Neka jedu kolače”.
Jestivi radovi
- Na ono što su umjetnici izlagali, ja sam reagirala svojim jestivim radom u koji su, naravno, bila uključena njihova djela. Osnovni cilj je uvijek bio predstaviti ljude koji zaista rade sjajne stvari. I, eto, onda mi je na pamet palo napraviti nešto i za široke mase, za one koji nisu totalno u umjetnosti, i tako je nastao Bite Art.
Pojedeš keksić, ali umjetnost ti ostaje - kaže Ana Šerić. Recept za ove paprenjake osmislile su, na temelju tradicionalne recepture, dvije profesorice s PBF-a, Dubravka Novotni i Lidija Drobac, a izrađuje ih Catering Franja iz Rakovog Potoka. Za sada se mogu kupiti preko Facebooka i u dizajn trgovini Take me home u zagrebačkoj Tomićevoj ulici. Hoćete li zagristi ili ne?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....