S dolaskom trešanja, prvih bobica, čak i marelica na tržnice, meni se po glavi mota samo jedan kolač. Onaj najjednostavniji, a mnogima upravo zato i najbolji, sočan, slatkasto-kiselkast i tako jednostavan za pripremu. Pogađate, riječ o biskvitu s jogurtom. Obožavam ga, vjerujem kao i mnogi od vas, zato što je za pripremu dovoljna tek jedna zdjela, što znači da neću morati odvojiti više od pet minuta za spremanje kuhinje, ali i zato što se smjesi može dodati najrazličitije sezonsko voće.
Moj odabir ovaj put bile su trešnje i marelice, prve slatke koje sam na tržnici ovih dana kupila, malo limunova soka, a kada su se ovi mini biskviti ispekli, premazala sam ih ljepljivim umakom od džema od marelice i posipala krupno sjeckanim pistacijama. Lagano, efektno, osvježavajuće, a i dalje slatko i dovoljno zasitno. Biskvit s jogurtom još se jednom pokazao kao više nego dobar odabir.
P.S. Iako sam ja ovu slasticu radila u mini kalupima, vi smjesu možete napraviti u klasičnom kalupu ili čak kalupu za muffine.
BISKVIT S JOGURTOM I VOĆEM
Trebat će vam:
2 jaja
6 žlica grčkog jogurta
6 žlica ulja
100 g šećera
200 g brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica vanilija ekstrakta
korica jednog limuna i sok pola limuna
prstohvat soli
maslac za premazivanje kalupa
voće po želji: trešnje, jagode, marelice, nektarine
dodatno: džem od marelice i malo vode ili limunova soka, sjeckane pistacije
Priprema:
U posudi najprije umutite jaja. Dodajte ulje, sol, vaniliju, koricu i sok pola limuna i jogurt pa sve dobro povežite. Dodajte brašno i prašak za pecivo i pomiješajte špatulom. Po posudi za pečenje koju ste prethodno premazali maslacem rasporedite veći dio voća, a ostatak umiješajte u smjesu. Smjesom prelijte voće i pecite na 180 stupnjeva 30-ak minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Kada je kolač gotov, preokrenite ga, premažite džemom koji ste pomiješali s dvije žlice vruće vode ili limunova soka i pospite pistacijama.