Birajte: kozja, riblja ili teleća glava?

Ako ste avanturistički nastrojeni (a nadamo se da jeste jer kakav je to život bez barem malo avanture – ako ništa, a ono barem u kuhinji?) – imamo tri prijedloga za vas.

Pamet u glavu i glavu u juhu. Naravno, ne mislimo pritom na istu glavu.

MANISH WATER JUHA S JAMAJKE

Mannish water neobično je ime još neobičnije juhe od kozje glave. Omiljena je na Jamajci. Pripisuju joj magična svojstva, uključujući afrodizijačka. U obožavatelje spadaju Rolling Stonesi koji su na Jamajci 1973. snimali studijski album. Ime je dobio upravo u počast mannish water juhi, nazvan je Goats Head Soup.

CIJENJENA JUHA OD RIBLJIH GLAVA

Riba s Kariba omiljena je na tržnicama Sjedinjenih Američkih Država. Na hlađene police trgovačkih lanaca stižu uglavnom riblji filei, najcjenjeniji dijelovi. Amerikanci pojma nemaju, kažu jamajčanski šmekeri. Njima prodajemo filete, a mi uživamo u glavama, objašnjavaju. Od njih rade omiljene juhe u kojima su bitni sastojci kokosovo mlijeko i ljute papričice.

TELEĆE GLAVE U MESNICE I PEĆNICE

Iz naših su mesnica iščezle teleće glave. Prognali su ih birokrati europske provenijencije opsjednuti kravljim ludilom. Rizik od širenja zaraze užitkom od teleće glave iz pećnice zanemariv je, a histerija kravljeg ludila ionako je stvar prošlosti. Vrijeme je, dakle, da teleće glave vratimo u mesnice i pećnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2024 17:46