![Marina Gaši i Zdravko Tomšić](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/11/21/k_35760450_640.png)
Mala riba poput srdele, inćuna, patarača, trlja, kozica, manjih oslića, skuša i plavice u nas je još uvijek podosta zanemarena. Željni smo tih sitnih zalogaja, od kojih su neki kudikamo ukusniji od tzv. oborite ribe koja se forsira u većini restorana na našoj obali. Dakle, ili si takvu ribu moraš pripremiti doma ili trebaš znati gdje otići na takvu marendu, ručak ili večeru.
![Matulji, 170615.
Restoran Mala riba koji svoju ponudu bazira na zanimljivim jelima od cijenovno povoljinijih riba. Cijeli koncept kuhinje i ponude osmislio je kuhar Zdravko Tomsic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/8/24/11/mala_riba14-170615.jpg)
Mi znamo da se to svaki dan može dobiti u Bistrou Mala riba na cesti Matulji-Kastav gdje se jede ništa drugo osim ribe i to najviše one male koja se uvijek smatrala sirotinjskom hranom.
Nažalost, turisti su po tom pitanju najčešće ograničeni na ribarske fešte koje se organiziraju u pojedinim mjestima i na kojima se tada, iako nose naziv “ribarska”, u moru ćevapa i drugih “hrvatskih specijaliteta” nađu i srdele s gradela, frigane lignje i ribice. Doduše, dok sam bila dijete, iako sam manjeviše sve jela, ti isti ćevapi bi mi bili prvi izbor. Pizze i burgera, koji su nas u današnje vrijeme preplavili kao da su bogomdana hrana, u moje vrijeme nije bilo u izobilju.
![Matulji, 170615.
Restoran Mala riba koji svoju ponudu bazira na zanimljivim jelima od cijenovno povoljinijih riba. Cijeli koncept kuhinje i ponude osmislio je kuhar Zdravko Tomsic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/8/24/11/mala_riba19-170615.jpg)
Sretna sam što sam bila lišena takvih izbora i što su me naučili jesti pravu hranu. Što sam odrasla na selu i što su se moji družili s ljudima koji su ili proizvodili ili znali doći do dobrih namirnica, koji su lovili ribu i proizvodili svoje vino, rakiju, ulje, razne meze. I to se cijenilo.
![Matulji, 170615.
Restoran Mala riba koji svoju ponudu bazira na zanimljivim jelima od cijenovno povoljinijih riba. Cijeli koncept kuhinje i ponude osmislio je kuhar Zdravko Tomsic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/8/24/11/mala_riba12-170615.jpg)
U kuhinji se i kuha kao nekad: ovdje nema, primjerice, friteza, nego se riba friga onako po starinski u tavama
I što se riba u našoj kući redovito pripremala, što me tata naučio da uživam i u onoj riječnoj, uz obavezni grah i krumpir salatu. Naime, blitva i ostale pitome i divlje trave nešto su se kasnije udomaćile u mojoj prehrani. Promjene su nužne, iako neke dobre stvari ponekad nema potrebe mijenjati (ja i dalje obožavam pohanog šarana s onom istom salatom) pa kako su se neke stvari mijenjale u mojoj ili bilo čijoj drugoj glavi i kuhinji, tako su se promjene dogodile i događaju se i kod nekih ugostitelja. Pametni i pošteni ljudi koji drže do namirnice, uzgajivača, ribara, mesara i svakog tanjura koji će bez srama poslužiti, uvijek će profitirati i na takva mjesta će se gosti vraćati.
![Matulji, 170615.
Restoran Mala riba koji svoju ponudu bazira na zanimljivim jelima od cijenovno povoljinijih riba. Cijeli koncept kuhinje i ponude osmislio je kuhar Zdravko Tomsic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/8/24/11/mala_riba21-170615.jpg)
Poveći je izbor hladnih ribljih delicija koje spadaju u predjela, no bez problema mogu činiti i ručak ili večeru koju ce savršeno pratiti bijelo ili crno vino. Riblja salata s povrćem, marinirana plavica, marinirane trlje i srdele ili inćuni samo su neki od tapasa koji su glavna obilježja ovog bistroa. Naravno, svako od njih treba dodatno zaliti maslinovim uljem tetoćkati kruh u spoj marinade i ulja
Nekako je i neprirodno da, na primjer, umjesto prekrasne jadranske srdele po jelovnicima lutaju neki uvozni, smrznuti morski primjerci. Gost ne želi i ne bi trebao osjetiti površnost. Situacija se malopomalo po tom pitanju ipak mijenja, osobito na kvarnerskom i istarskom području čiji bistroi, gostionice i restorani na svojim jelovnicima imaju jednostavna, nepretenciozna jela s raznim morskim divotama. Takva je upravo Mala riba na spomenutoj lokaciji.
![Matulji, 170615.
Restoran Mala riba koji svoju ponudu bazira na zanimljivim jelima od cijenovno povoljinijih riba. Cijeli koncept kuhinje i ponude osmislio je kuhar Zdravko Tomsic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/8/24/11/mala_riba28-170615.jpg)
Navedena stvar je najbitnija u cijeloj ovoj priči jer imati ribu koja direktno iz mreže ide na tanjur prilična je rijetkost. U bistrou nam kažu da ih uvijek nešto iznenadi u pošiljci, da stigne i nešto što nikad nisu vidjeli. U Maloj ribi golem je izbor hladnih jela. Tijekom našeg posjeta imali su barem desetak jela s mariniranom i sirovom ribom, hobotnicom, sipicama i kozicama. Ti hladni zagrisci - koji uključuju marinirane inćune, plavicu, srdele na savur, riblje salate, salatu od morskih puževa, paštete i carpaccia, pohane masline te slane tortice od crne palente sa sirom i inćunima - bez problema mogu biti i konkretan ručak uz koji savršeno sjeda čaša vina.
![Matulji, 170615.
Restoran Mala riba koji svoju ponudu bazira na zanimljivim jelima od cijenovno povoljinijih riba. Cijeli koncept kuhinje i ponude osmislio je kuhar Zdravko Tomsic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/8/24/11/mala_riba30-170615.jpg)
Tu su i razna topla predjela poput tripica od grdobine i ragua od sipe, a za glavni obrok, bez obzira na to što ovdje caruju male ribe, može se dobiti i rep grdobine u umaku od bijelog vina. Frigaju se inćuni, srdele, trlje, patarači, lignje i kozice, i to u loncima i tavama jer friteze, na sreću, ovdje ne koriste. Za prilog još jedna jednostavnost: krumpir s mediteranskim zelenjem, kuhanim baš kako treba. A baš su te male, jednostavne stvari bitne za malo sreće.
Svidjela vam se priča o Maloj ribi?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....