Kada se nedavno na policama trgovina pojavila crna riža Venere brenda Riso Scotti, mnogi su se zapitali o kakvoj je riži riječ ili, pak, naprečac zaključili da se vjerojatno radi o kineskoj sorti pakiranoj u poznatoj talijanskoj tvornici, koju već desetljećima percipiramo kao sinonim za dobar odabir riže. No, priča o crnoj riži Venere puno je zanimljivija - gospodarski gledano izazovna, a sa znanstvenog stajališta intrigantna.
Riječ je, naime, o prvom certificiranom hibridu talijanske bijele i azijske crne riže uzgojene u Italiji, na kojem se radilo punih deset godina. Venere je zaživjela 1997., a odnedavno ju možemo kupiti isključivo pod brendom Riso Scotti. Da bi nastala Venere, bilo je potrebno vrijeme da se kultivira i postave nasadi, pa je tako danas u cijeloj Italiji samo 15 farmera koji uzgajaju ovu sortu riže (u počecima su je uzgajala tek dva). Njihov proizvod potom podliježe strogim uvjetima proizvodnje te je, možemo reći, strogo kontroliran sve od usjeva pa do stola.
Kako mnogi među nama u trgovinama kupuju rižu a da uglavnom ne znaju odakle dolazi, glavni distributer brenda Riso Scotti u Hrvatskoj, Nikas, omogućio nam je da sa Stivenom Vunićem, chefom konobe Zijavica u Mošćeničkoj Dragi, posjetimo Institut SA.PI.SE. Coop. Agricola u Vercelli, njihova polja riže, a potom i poznatu tvornicu Riso Scotti u Paviji, koja ima ekskluzivna prava iduća dva desetljeća distribuirati Venere u svijetu. Bila je ovo prilika i da na licu mjesta doznamo kako je nastala Venere, vidimo gdje raste i kako se bere, ali u zadnji čas, jer rižina polja već su isušena, a berba riže u punom je jeku.
IZNIMNE NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI
U Institutu u Vercelli, gdje je stvorena Venere, dočekao nas je generalni direktor Carlo Minoia i prezentirao nam priču iza nove riže privlačnog izgleda i zanimljivog okusa, koja će, ako je suditi po prvim reakcijama svih onih koji su je probali, biti ozbiljan konkurent sličnim sortama koje nam dolaze s istoka. Venere, sto posto talijanska aromatična crna riža, jedna je od onih sorti za koje SA.PI.SE., uz certificirano sjeme, posjeduje FSA certifikat (Farm Sustainability Assessment), koji jamči podrijetlo, sljedivost i maksimalnu kvalitetu. Prve analize govore i da je riječ o riži iznimnih nutritivnih vrijednosti. Kako nam je poznato, dobrobit riže dolazi od njezinih lako probavljivih ugljikohidrata i proteina te odsutnosti alergena koji mogu uzrokovati neugodne nuspojave. No, kod Venere se ističe još jedna prednost, a to je visoka razina antioksidansa, koja je, rekla nam je poslije i Marcella Cattaneo, R&D menadžerica u kompaniji Riso Scotti, usporediva s vrijednostima koje ima borovnica.
- Antocijanini, tamnoplavi flavonoidi, koje pronalazimo i u voću poput grožđa, borovnica, bobica acai ili murve, koriste se desetljećima u prirodnim lijekovima, pa je Venere svakako dobar izbor za sve one koji se žele hraniti zdravije i osjećati mlađe - rekla je Cattaneo i dodala da se Venere, zapravo, smatra dragocjenom hranom, ne samo zbog elegantne prezentacije i ekskluzivnosti svoje boje nego prije svega zbog nutritivnog bogatstva proteinima i mineralnim solima (željezo, mangan, selen, cink, kalcij i magnezij) i spomenutim antioksidansima. Stoga su u tijeku i opsežnija klinička ispitivanja koja će pokazati koje sve benefite ima riža Venere u odnosu na ostale.
Okusom je ova riža vrlo bogata, orašasta, podsjeća i na svježe pečen kruh i nije nimalo pusta kakvi su njezini kineski rođaci, stoga ju je, predložio je i chef Stiven Vunić, inače ovogodišnji dobitnik nagrade Dobri restorani za Najbolji restoran kreativne-urbane kuhinje u Hrvatskoj, dobro kombinirati s blagim namirnicama kao što su grašak, brokula, piletina ili, primjerice, škamp.
- Pokazalo se da je odlična i za poke, ali i da se dobro uklapa u nama dobro poznatu i zaštićenu mediteransku prehranu, složila se s našim chefom i menadžerica Odjela istraživanja i razvoja Riso Scottija.
NIJE SAMO ZA SALATE
Prezentacija koju su nam u SA.PI.SE.-u održali direktor Minoia i asistentica razvoja proizvoda Marianna Celsi ukazala je na još neke zanimljive podatke o riži koja se uzgaja na Sardiniji i u Pijemontu. Za razliku od kineske, koja ima dugo i tvrđe zrno, crna riža Venere oblija je i mekša te nije isključivo namijenjena pripremi salate. Možemo je poslužiti kao predjelo, prilog mesnom ili ribljem jelu, a s njom kombinirati i voće ili napraviti cjeloviti obrok.
Venere je, reći će vam u Italiji, u vrlo kratko vrijeme koliko je na tržištu, već postala brend. Cjelokupne količine ubrane riže odlaze u silose tvornice smještene u Paviji, gdje se potom čisti od vanjske opne i pakira ili obrađuje pa pakira, jer od Venere već sad imaju u paleti više proizvoda, koji su postali sastavna namirnica kuhinja nekih od poznatih restorana u svijetu.
Klasifikacija "Made in Italy", kakvu smo nekad poznavali, u svijetu gastronomije još je itekako važna, rekao nam je u obilasku tvornice Riso Scotti i direktor izvoza Claudio Bellani.
- Venere smo prvo počeli distribuirati u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, no brzo je postala tražena u SAD-u, Kanadi, Poljskoj... pa je sad izvozimo u 85 zemalja svijeta - kaže Bellani, naglašavajući da je prva talijanska aromatična crna riža, zahvaljujući kvalitetama i široj primjenjivosti, cijenjena i od stručnjaka, posebno u Ho.Re.Ca. sektoru (hoteli, restorani i kafići).
Na ulazu u tvornicu svaka pošiljka riže prolazi kontrolu kvalitete zrna i bitno je naglasiti da se ništa ne baca. Najkvalitetnija zrna idu u daljnju obradu, lomljena se koriste za proizvode od riže kao što su krekeri i napitci, a otpad od čišćenja riže koristi se za proizvodnju bioplina. Stoga je Riso Scotti, osim što je od svojih početaka obiteljska kompanija, gotovo u potpunosti i samoodrživa tvornica.
Kad smo kročili u veliko postrojenje, vidjeli smo da paze na svaki detalj. Naime, baš kao što se na poljima inzistira na tome da se Venere sadi uvijek na istom komadu zemlje i na istoj plantaži, tako se i u tvornici vodi briga o tome da se rižu Venere drži uvijek u istom silosu, čisti u istim strojevima i pakira na istoj traci.
U ITALIJI UZGAJU VIŠE OD 180 SORTI
U pogonu su tri stroja koja mogu obraditi sve riže na svijetu, pa tako imaju zasebni stroj za europske, zasebni za talijanske i zasebni za azijske sorte. Inače, u Italiji se trenutno uzgaja više od 180 sorti, a ova je zemlja, možda niste znali, i prva u Europi kad je riječ o površinama na kojima se riža uzgaja (oko 50 posto europskog uzgoja) i proizvodi (otprilike polovica ukupne europske proizvodnje).
Lucrezia Scotti, najmlađa od tri kćeri vlasnika kompanije dr. Daria Scottija, nedavno se priključila ocu i sestrama u obiteljskom poslu. Ispričala nam je kako je raditi u obiteljskoj kompaniji i gdje je vidi za deset godina.
- To je svakako prednost tvrtke Riso Scotti! Naš zajednički cilj je štititi i raditi na tome da nam je jedini cilj dobrobit tvrtke. Rad s mojim ocem predstavlja za mene veliku priliku, jer on je za mene "zdenac znanja". Svakodnevno me uči odlučnosti, ustrajnosti, upornosti i fleksibilnosti u radu kako bih se suočila s izazovima sustava i tržišta koje je iz dana u dan sve brže i dinamičnije, govori nam voditeljica projekta za razvoj Venere riže u svijetu, koja je veliko iskustvo stekla u kompaniji Nestlé. S obzirom na to da je njezina službena funkcija Direktorica međunarodnog trgovinskog marketinga, kaže nam kako 2033. Riso Scotti zamišlja kao sveprisutnu tvrtku koju karakteriziraju strast i upornost na diamičnom svjetskom tržištu.
Nova riža, pred kojom je svijetla budućnost, velik je iskorak. Trenutno, linija Riso Scotti Venere, koja je dostupna i u Hrvatskoj, sastoji se od pakiranja tradicionalne suhe riže Venere, vrećice za dvominutnu pripremu riže Venere i pakiranja za dvominutnu pripremu riže Venere namijenjenu za poke i ready to eat jela, a stigao nam je i novitet - prva crna tjestenina napravljena od brašna riže Venere i probrane talijanske pšenice, i to u četiri oblika - kao rigatoni, fusilli, penne i spaghetti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....