IDEJE ZA IZLET I RECEPT

Bili smo na Štruklijadi u Zagorju, evo gdje bismo se na slasne štrukle voljeli vratiti (i vjerojatno hoćemo)

Osim klasičnih slanih, posebno su nam se svidjeli i netipični slatki štrukli sa šumskim voćem, recept za koje vam ostavljamo na kraju teksta

Vikend iza nas u Zagorju je obilježio Sajam vina i Štruklijada u Bedekovčini, a budući da je dobrim zagorskim štruklima zbilja teško odoljeti, nismo previše razmišljali već smo sjeli u auto i za manje od sat vremena bili na Bedekovčanskim jezerima. Upravo tamo održavala se simpatična manifestacija u sklopu koje su posjetitelji mogli kušati vina poznatih zagorskih vinarija, ali i štrukle 15-ak izlagača.

Nakon završnog ocjenjivanja, pobjeda je na kraju otišla u ruke Osnovne škole Brestovec Orehovički, čiji su učenici, osim samog sudjelovanja, pred posjetiteljima i prezentirali pripremu štrukli. Budući da je pred njihovim štandom bila najveća gužva, mi smo ga, nažalost, u žurbi ovog puta zaobišli, ali smo pronašli svoja dva favorita među štruklima koja bismo rado ponovili već danas.

image
Privatni album
image
Privatni album

KLASIČNI SLANI ŠTRUKLI I IDEJA ZA SLAVLJE

Naime, na festivalu su se svojim štruklima predstavili i OPG Micak, koji su inače višestruki pobjednici Štruklijade posljednjih nekoliko godina, i čiji su nam se klasični štrukli sa sirom ovog puta baš svidjeli. Meki, s blago kiselkastim sirom, gotovo da su se topili u ustima i odmah smo poželjeli pojesti još koji komad, pa isto toliko ponijeti i kući.

Srećom, OPG Micak iz Marije Bistrice djeluje i kao vinarija i mjesto za slavlja, degustacije i posebne prilike, a nude i opciju vinskih aktivnosti i uživanja u delicijama za grupe za, primjerice, team building ili privatna druženja. Na njihovom meniju, koji možete pogledati i na službenim stranicama, uz domaća jela kao što su različita pečenja, odojak i janjetinu s ražnja i zagorsku puricu s mlincima, nalaze se, naravno, i kuhani te pečeni štrukli koje, ako se ovdje nađete, nikako ne smijete propustiti.

image
Privatni album

SLATKI ŠTRUKLI I IDEJA ZA IZLET (PLUS RECEPT)

Drugi štand na kojem smo pojeli odlične slatke štrukle sa šumskim voćem bio je onaj na štandu Villa Zelenjak-Ventek i OPG Kos, koje smo nedavno i sami posjetili i koji su nam otkrili tajne svojih već provjereno dobrih klasičnih zagorskih štrukli. Iako se, dakle, tehnički zagorski štrukli rade samo sa svježim sirom i vrhnjem (pokazala nam je to Štefanija Kos s OPG Kos), ova varijanta bila je toliko ukusna, taman dovoljno kiselkasta i slatka da smo je za našim stolom odmah proglasili favoritom i vratili se po još jednu porciju.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Villa Zelenjak-Ventek nalazi se u Kumrovcu i, osim što je restoran za ručak ili večeru, ali i posebne prilike, ovo mjesto posebnim čini i otvorena kuhinja namijenjena demonstraciji pripreme mlinaca i štrukli. Kada smo svojevremeno posjetili Kumrovec, upravo tamo nam je spretna kuharica Josipa Antolić pokazala kako rade svoje kuhane štrukle, a kušali smo i one s gljivama i šumskim voćem, baš takve kakve smo jeli i na Štruklijadi.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Kako nam je rekla Dora Greblički Kos, čija obitelj drži Villu Zelenjak-Ventek, štrukli se ovdje rade još od 1938. godine kada je lokal otvoren, a danas organiziraju i radionice pripreme. Stoga, ako tražite dobru ideju za izlet u Zagorje, svakako razmislite o odlasku u Kumrovec i malo edukacije o pravim, finim, zagorskim štruklima. Osim toga, Josipa i Dora tom su prilikom s nama podijelile i recept za štrukle sa šumskim voćem koji ostavljamo u nastavku.

KUHANI ŠTRUKLI SA ŠUMSKIM VOĆEM PO RECEPTU IZ VILE ZELENJAK-VENTEK

Za tijesto će vam trebati:

1 kg glatkog brašna
0,60 dcl vode
2 jaja
10 g soli

Za nadjev:

1,5 kg svježeg sira
2 dcl vrhnja
2 jaja
4 g soli
2 žlice šećera
svježe maline i borovnice

Preljev od šumskog voća:

15 dkg šumskog voća
2 žlice šećera
1 vanili šećer
0,03 ruma

Priprema:

Štrukle zamijesiti od jednog kilograma kg glatkog brašna, 0,60 dcl vode, 10 g soli, 2 jaja. Pustiti da tijesto odstoji pola sata. U međuvremenu napraviti nadjev od 1,5 kg domaćeg svježeg sira, 2 dcl vrhnja, 2 jaja, 4 g soli I 2 žlice šećera i svježeg voća. Kuhinjski stol prekriti čistim stolnjakom i pobrašniti površinu. Tijesto premazati uljem, razvaljati kuhinjskim valjkom, a zatim pažljivo prstima razvući preko rubova stola. Puniti nadjevom i rolati. Štrukli za kuhanje se režu na 5-7 cm dužine. Štrukle kuhati u vodi dok ne isplivaju na površinu.

Navedene sastojke za preljev prokuhati kako bi smjesa postala gusta, te preliti preko štrukli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 11:35