Vikend iza nas u Zagorju je obilježio Sajam vina i Štruklijada u Bedekovčini, a budući da je dobrim zagorskim štruklima zbilja teško odoljeti, nismo previše razmišljali već smo sjeli u auto i za manje od sat vremena bili na Bedekovčanskim jezerima. Upravo tamo održavala se simpatična manifestacija u sklopu koje su posjetitelji mogli kušati vina poznatih zagorskih vinarija, ali i štrukle 15-ak izlagača.
Nakon završnog ocjenjivanja, pobjeda je na kraju otišla u ruke Osnovne škole Brestovec Orehovički, čiji su učenici, osim samog sudjelovanja, pred posjetiteljima i prezentirali pripremu štrukli. Budući da je pred njihovim štandom bila najveća gužva, mi smo ga, nažalost, u žurbi ovog puta zaobišli, ali smo pronašli svoja dva favorita među štruklima koja bismo rado ponovili već danas.
KLASIČNI SLANI ŠTRUKLI I IDEJA ZA SLAVLJE
Naime, na festivalu su se svojim štruklima predstavili i OPG Micak, koji su inače višestruki pobjednici Štruklijade posljednjih nekoliko godina, i čiji su nam se klasični štrukli sa sirom ovog puta baš svidjeli. Meki, s blago kiselkastim sirom, gotovo da su se topili u ustima i odmah smo poželjeli pojesti još koji komad, pa isto toliko ponijeti i kući.
Srećom, OPG Micak iz Marije Bistrice djeluje i kao vinarija i mjesto za slavlja, degustacije i posebne prilike, a nude i opciju vinskih aktivnosti i uživanja u delicijama za grupe za, primjerice, team building ili privatna druženja. Na njihovom meniju, koji možete pogledati i na službenim stranicama, uz domaća jela kao što su različita pečenja, odojak i janjetinu s ražnja i zagorsku puricu s mlincima, nalaze se, naravno, i kuhani te pečeni štrukli koje, ako se ovdje nađete, nikako ne smijete propustiti.
SLATKI ŠTRUKLI I IDEJA ZA IZLET (PLUS RECEPT)
Drugi štand na kojem smo pojeli odlične slatke štrukle sa šumskim voćem bio je onaj na štandu Villa Zelenjak-Ventek i OPG Kos, koje smo nedavno i sami posjetili i koji su nam otkrili tajne svojih već provjereno dobrih klasičnih zagorskih štrukli. Iako se, dakle, tehnički zagorski štrukli rade samo sa svježim sirom i vrhnjem (pokazala nam je to Štefanija Kos s OPG Kos), ova varijanta bila je toliko ukusna, taman dovoljno kiselkasta i slatka da smo je za našim stolom odmah proglasili favoritom i vratili se po još jednu porciju.
Villa Zelenjak-Ventek nalazi se u Kumrovcu i, osim što je restoran za ručak ili večeru, ali i posebne prilike, ovo mjesto posebnim čini i otvorena kuhinja namijenjena demonstraciji pripreme mlinaca i štrukli. Kada smo svojevremeno posjetili Kumrovec, upravo tamo nam je spretna kuharica Josipa Antolić pokazala kako rade svoje kuhane štrukle, a kušali smo i one s gljivama i šumskim voćem, baš takve kakve smo jeli i na Štruklijadi.
Kako nam je rekla Dora Greblički Kos, čija obitelj drži Villu Zelenjak-Ventek, štrukli se ovdje rade još od 1938. godine kada je lokal otvoren, a danas organiziraju i radionice pripreme. Stoga, ako tražite dobru ideju za izlet u Zagorje, svakako razmislite o odlasku u Kumrovec i malo edukacije o pravim, finim, zagorskim štruklima. Osim toga, Josipa i Dora tom su prilikom s nama podijelile i recept za štrukle sa šumskim voćem koji ostavljamo u nastavku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....