Da vas netko zamoli da nabrojite tri kuhinjska pomagala koja su se prije dvadesetak godina mogla naći u gotovo svakom kućanstvu, osim džezve za kavu i vage, na tom bi se popisu svakako našao ekspres ili pretis lonac.
S pojavom raznih gadgeta, poput aparata za kuhanje na pari, posuda koje preokreću koncept i umjesto da skraćuju vrijeme kuhanja zapravo ga produljuju i sličnih izuma, ekspres-lonac dobio je ozbiljnu konkurenciju, no i dalje je provjereno pomagalo za sve koji nemaju vremena previše prtljati u kuhinji.
Njegova veličina glavna mu je mana, ali istovremeno i glavna prednost, jer iako za njega treba odvojiti znatan prostor u našim često prenatrpanim kuhinjama, omogućuje nam da odjednom pripremimo hrane za više dana i tako si olakšamo one posebno zahtjevne, kad jednostavno nema šanse da se uhvatimo rezuckanja povrća i kuhanja.
Kad je riječ o praktičnosti, ovom pomagalu nema premca jer znatno skraćuje vrijeme pripreme jela, ravnomjerno raspoređuje temperaturu u cijelom loncu, a njegov sadržaj ujednačeno se kuha na pari. Što se okusa tiče, kuhanje u ekspres-loncu ne zahtijeva veliku količinu ulja, a kako svi okusi i sokovi koje namirnice puste tijekom kuhanja ostaju u jelu, ne gubi se njegov intenzitet.
I dok se nekad miješalo brašno i voda kako bi se zabrtvio istrošeni poklopac za lonac i tako postigao potreban pritisak da se skuha fina masna juha, bogati gulaš ili neko treće zasitno jelo, danas moderni ekspres-lonci omogućuju laku zamjenu silikonske brtve ili je pak uopće nemaju!