Jadranska je obala ono što stranci najčešće zamišljaju i pohode. Otići ne smiju, a da ne kušaju slavnu hobotnicu ispod peke i zaslade ručak slasnom rožatom, stigli do Dubrovnika ili ne.
Jota se u raznim varijantama pravi u brojnim zemljama Europe, a u Hrvatskoj svaka regija ima svoju verziju tog jela od kiseloga kupusa, graha, suhog mesa i krumpira. U nas je najpoznatija istarska jota, koja uz obilje češnjaka svakog ljeta šarmira tone Talijana, unatoč tome što je zimsko jelo.
U gorskim krajevima Hrvatske bogatstvo divljači i gljiva u ukusnim gulašima s krumpirom oduševit će i one koji ne vole planinariti.
Glavni grad nudi jela iz cijele zemlje, no samo je jedan zagrebački odrezak. Panirano teleće meso obavijeno oko šunke i sira lokalni je specijalitet nastao pod utjecajem austrijske i srpske kuhinje, a zagrebački se tradicionalno poslužuje s rizi-bizijem, ponekad i s krumpir-salatom.
Priprema zagorskih štrukli od vučenog tijesta jedno je od najvećih umijeća hrvatske kuhinje. Štrukli punjeni sirom prave se u slatkim i slanim varijantama, a sve su izvrsne. Zagorci će ih najradije jesti u juhi, dok će većina restorana ponuditi kuhane i prelivene kiselim vrhnjem i prezlama ili zapečene u pećnici, omotane špekom. Čobanac je kralj među jelima istočne Hrvatske: svinjetina, teletina i divljač u kotliću punom okusa nad živom vatrom. No ovaj kraj obiluje i ribljim jelima iako nije na Mediteranu. Šaran na rašljama, dimljeni amur uz krumpir-salatu ili fiš izvrstan su izbor i za strance i za domaće koji se odluče istražiti Slavoniju i Baranju.
Uživajte u brojnim jelima hrvatske regionalne kuhinje, a inspiraciju potražite i u novim receptima na pakiranjima Brzo & Fino umaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....