Teško da postoji ijedan narod koji hranu i kuhinju voli više od Francuza. Ta ljubav je rezultirala brojnim specijalitetima. Ali što je to što francusku kuhinju čini toliko statusnom? Francuzi svoju bogatu gastronomiju mogu prvo zahvaliti svom povoljnom geografskom položaju koji karakterizira i blizina mora i oceana, te brojne planine, ali i ravnice. Također, klimatski je to područje vrlo pogodno za uzgoj različitog povrća i voća.
Ono što nas na prvu asocira na francusku gastronomiju su svakako sirevi i vino. U francuskoj postoji gotovo 400 različitih vrsta sireva, od kojih su najpoznatiji chevre (tradicionalni kozji sir), autentični francuski Brie, Roquefort, Camembert i Gruyere.
Za svaki od sireva postoji poseban način rezanja koji je iznimno važan zbog njihovog daljnjeg čuvanja. Što se vina tiče, Francuska proizvodi gotovo jednu trećinu svjetskog vina. Najpoznatije francuske vinske regije su Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Provance, Rhone…
Što se omiljenih francuskih specijaliteta tiče, nezaobilazan je quiche, pogotove quiche Lorraine koji se tradicionalno priprema s porilukom i pancetom.
Također, Bešamel umak bez kojeg ne možemo zamisliti lazanje je također proizvod francuske kuhinje, zajedno s brojnim drugim bazičnim umacima.
Nama dobro poznat gratinirani krumpir, ali i puževi su odlika francuske kuhinje. Kao i juha od luka i rastopljeni sir.
Ne morate se upuštati u pripremu puževa ako niste toliki avanturisti, isprobajte slavni francuski povrtni ratatouille, quiche s povrćem i Nicoise salatu s tunom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....