U Zagrebu su prvi počeli pripremati pravi burger u pravom, domaćem pecivu, zahvaljujući njima ljepljiva svinjska rebrica zauzela su mjesto na menijima mnogih burgeraja i restorana, i svakom danom, zahvaljujući vlasniku Marinu Medaku, plasiraju nešto novo, primjerice ponudu B&L Barra. Navratili smo upravo kad se u restoranu Rougemarin u Folnegovićevoj ulici pripremao gablec, pod dirigentskom palicom chefa Josipa Hodaka.
- Gablec je u Rougemarinu prije početka, kako mi kažemo servisa, odnosno prije 11 sati kako bi svi zaposlenici (kuhari, konobari i back office) mogli zajedno pojesti, ali i proći aktualne teme vezane za posao. Kako Rougemarin počiva na filozofiji svježih i kvalitetnih namirnica, one koje se prethodni dan nisu potrošile ne koriste se u servisu, niti se zamrzavaju, ali ih naši kuhari koriste na kreativne načine i od njih kuhaju gablece za osoblje. Nekad su to jednostavna gablec, pod dirigentskom palicom chefa Josipa Hodaka.
Svinjski file bio je za prste oblizati, a onda smo odlučili navratiti i do Foodballerke na Strossmayerov trg, do njihove Rougemarin kućice s vrlo zanimljivom ponudom koja je zapravo fuzija Rougemarina i B&L Barra. Tako u ponudi imaju Rougemarin burger, Pulled pork, krumpiriće, falafel, Bagel peciva, Bagel chips, Bagel sendviče i Classic lobster rolls!
Svinjski file sa salatom od bulgura, aromatizirana mrkva, ukiseljena ljutika (za 4 osobe)
800 g svinjskog filea 320 g bulgura 1 kg mrkve 300 g cherry rajčice 200 g svježeg krastavca 100 g mladog luka 2 žlice meda 2 žličice svježeg timijana 400 g ljutike 300 g šećera 400 ml jabučnog octa 3 komada lovorova lista 400 ml vode prstohvat papra u zrnu 2 kom. zvjezdastog anisa 200 ml čvrstog jogurta 40 g češnjaka u prahu korica jednog limuna 2 prstohvata soli 100 ml maslinova ulja 300 g rotkvice 10 g krupne soli |
Vodu, ocat, timijan, lovor, zvjezdasti anis, šećer i papar u zrnu stavite da prokuhaju pa sve to prelijte preko očišćene ljutike i ostavite tijekom noći da se ukiseli. Svinjski file očistite i narežite na 4 jednaka komada, posolite i nauljite te pecite na srednje jakoj vatri. Bulgur skuhajte u posoljenoj vodi, ohladite ga i dodajte cherry rajčicu, mrkvu, mladi luk, nasjeckane krastavce i rotkvice. Začinite maslinovim uljem, solju i paprom. Mrkvu ogulite, prerežite napola i stavite peći u pećnicu na masni papir, ali prije pečenja pokapajte medom, nasjeckanim timijanom i krupnom solju. Od jogurta, češnjaka i limuna napravite lagani umak koji poslužite uz pečenu mrkvu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....