Ovaj sadržaj vam donosi Digo kvasac
Već ste sigurno duboko u planiranju vašeg uskrsnog menija, a na stolu će se svakako naći i pinca, najpoznatiji uskrsni kolač. Pinca, sirnica ili slatka pogača uvriježen je simbol uskršnjeg stola, a njezin izostanak ili zamjena kruhom smatra se velikim propustom. Nemojte podleći nedostatku vremena i kupiti pincu, napravite ju sami. Sigurni smo da će vam s ovim receptom ispasti odlično!
Trebat će vam:
500 g glatkog brašna 40 g svježeg Digo kvasca 100 ml mlakog mlijeka 4 žutanjka 100 g meda 50 g šećera 1 vanilin šećer prstohvat soli 1 mahuna vanilije (koju stavite u mlijeko dok ga grijete) naribana korica 2 limuna naribana korica 2 naranče 2 narančina soka 1 šaka grožđica 0,5 dcl ruma (možete i malo više ako volite aromatičnije ali ne pretjerujte) 125 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi *1 žutanjak + 2 žlice vode za premaz |
Priprema:
- U vruće mlijeko koje ste zagrijavali sa mahunom vanilije, umiješajte kvasac i 2 žlice brašna (uzete iz ukupne količine brašna) i pola doze vanilinog šećera. Dobro promiješajte da se sve sjedini i imajte na umu da će smjesa brzo bujati pa radite u većoj šalici ili posudici
- Zatim u veliku posudu stavite brašno i zatim sve sastojke redom, a kvasac koji ste prethodno pripremili na samom kraju
- Sve prvo promiješajte kuhačom, a zatim zamijesite glatko tijesto rukama. Nek vam ne bude teško nešto duže mijesiti kako bi tijeto bilo što mekše i podatnije.
- Tijesto je gotovo kad se krene odvajati od stjenki posude.
- Tijesto oblikujte u loptu, a zatim pustite na toplom mjestu da se volumen udvostruči ( 60 minuta)
- Premijesite i pustite da se tijesto ponovno udvostruči (60 minuta)
- Prepoloviti tijesto na pola (za dvije srednje velike pince) pa pustiti da se “dižu” još 20 minuta
- Tako oblikovane loptice (pince) premažite žutanjkom (na 1 žutanjak idu 2 žlice mlake vode)
- Pecite ih kojih 25 minuta na 160°C. (pripazite već iza 20te minute jer je možda vaša pećnica drugačija, pince su gotove ako nož zaboden u sredinu izlazi čist)
- Pustite da se pinca malo opusti na sobnoj temperaturi i zatim je spremna za posluživanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....