Bolje za jaje i za zdravlje

Zaboravite maslac i svinjsku mast: Omiljeni doručak može biti bolji ako ga ovako pripremite

Osim što su fotogenična, jaja su mnogima omiljena namirnica za doručak, kao dodatak salati ili sendviču, no nije isto kako ih pripremate

Što vam prvo padne na pamet kad pomislite na brz, zdrav i hranjiv doručak? Jaja! Pa, naravno. I niste jedini. Međutim, kako pokazuju najnovija nutricionistička istraživanja, da bi jaja bila zdraviji način prehrane, treba ih znati i pripremiti. I tu sve one teorije o prženju na maslacu, maslinovom ulju, svinjskoj masti i drugim masnoćama padaju u vodu.

"Bjelanjci su nevjerojatan izvor proteina, a žumanjci su izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein", kaže dijetetičarka Lindsay Wengler podsjećajući da su jaja u prošlosti bila loše ocijenjena zbog razine kolesterola što se u međuvremenu pokazalo netočnim. Ili barem ne u onoj mjeri u kojoj se to nekad smatralo.

image
Berislava Picek/Cropix

No, ako želite izvući najviše od jaja, savjetuje Wengler, treba razmisliti o metodi pripreme. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, neki su manje zdravi od drugih. Pritom se Wengler slaže s kolegama kako prženje u previše ulja na jakoj vatri definitivno prednjači pred svim drugim načinima pripreme. Razlog je jednostavan - ulje je bogato kalorijama i zasićenim mastima, a maslac je jedan od najgorih izbora koje možemo napraviti.

Njezina kolegica, nutricionistkinja Tara Tomaino dodaje kako prženje na maslacu poništava sve dobrobiti jaja, ali ističe kako nije maslac jedina masnoća koju treba izbjegavati. Prema njezinim riječima, kokosovo ulje, svinjska mast i masnoća iz slanine također su loš izbor, kao i spajanje jaja s vrhnjem i sirom u jelima kao što je quiche.

"Jedino nezdravije od previše masnoće je prženje jaja na visokoj temperaturi", naglašava Tomaino u istom članku. U nastavku savjetuje kako je za prženje važno koristiti ulje s visokom točkom dimljenja poput ulja avokada.

Alternativno, dodaju nutricionistice, bolje je i zdravije napraviti tvrdo kuhano ili poširano jaje, jer vam za njihovu pripremu ne treba baš nikakva masnoća. Stoga vam u nastavku donosimo naše provjerene recepte i savjete kako da to postignete.

image
Berislava Picek/Cropix

NAUČITE PRIPREMATI POŠIRANA JAJA

image
Berislava Picek/Cropix

VODIČ: KAKO ISPRAVNO SKUHATI JAJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 13:19