Kada se dignu temperature i jednostavno si ne možemo zamisliti da ručamo nešto vruće, najbolje je prigrliti sve blagodati osvježavajućih hladnih salata na bazi tjestenine. Nije ih teško spremiti dan ranije pa u zdjelici ponijeti na posao, napunit će vas energijom i uvijek se možete poigrati s raznim ukusnim sastojcima zbog kojih ćete jedva čekati pauzu za ručak. Iako su ustvari jednostavne za složiti, u njihovoj pripremi se tu i tamo zna potkrasti neka sitna greška zbog koje vaša salata ne ispada baš savršeno. Bez brige, možete ih lako izbjeći i uz tek koju malu preinaku pripremiti salatu s tjesteninom koju ćete doista s guštom pojesti.
NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE RADIMO
Biramo krivi oblik tjestenine: iako svi imamo neki omiljeni oblik tjestenine, njih je na tržištu stvarno mnogo i to s dobrim razlogom. Svaki oblik ima svoju namjenu, od tankih spaghetta koji su osmišljeni za lagane umake, širokih tagliatella koji mogu istrpjeti konkretnije mesne umake pa velikih cannellona ili conchiglia (školjke) koji su ideali za punjenje. Kada je o salatama riječ, najbolje je koristiti sitniju tjesteninu nepravilna oblika, s vijugama i šupljinama u koji se lako može zavući dresing za salatu i tako svaki zalogaj vaše salate učiniti ukusnim. Osim popularnih fusila odnosno spirala i farfalla ili mašnica, isprobajte i razne pužiće kao što su cavatappi ili pak chifferi…
KREMASTA SALATA S TJESTENINOM I POVRĆEM
Prekuhamo tjesteninu: iako će mnogi ciljati da im tjestenina bude al dente, idealno bi bilo da pustite još minutu ili dvije jer ćete tu tjesteninu ipak poslužiti hladnu u salati pa će to pomoći s njenom teksturom
Hladimo tjesteninu ispiranjem u vodi: iako će mnogi od nas refleksno procijeđenu tjesteninu dodatno isprati hladnom vodom, proizvođači tjestenine preporučuju da se za salatu tjestenina rasporedi po plehu kako bi se prirodno ohladila, a da je pritom vrijedi poškropiti s malo maslinova ulja da se ne slijepi - ovo će možda duže trajati, ali će tjestenina biti ukusnija i upiti će više umaka za salatu
HLADNA SALATA OD RAJČICA, SLANUTKA, GRČKOG JOGURTA I TJESTENINE
Zaboravljamo dodat ukiseljeno povrće: iako češće u salatu s tjesteninom ubacujemo razno svježe povrće i voće kako bi ona bila što bogatija, vrijedi se sjetiti i omiljenih komada iz teglice poput kapara, lučica, mini kukuruza ili kiselih krastavaca koji će dati reskost salati ili pak maslina ili sušenih rajčica iz ulja.
Biramo krivi sir za ubaciti u salatu: tvrđi i masniji sirevi će omekšati i počet će iz njih izbijati masnoća dok stoje pa je bolje emmentaler, cheddar i gaudu preskočiti. Umjesto toga birajte sireve koji se mrve poput fete, zrelijeg kozjeg sira i raznih sireva s plemenitom plijesni. Volite li sireve poput parmezana, grana padana i pecorina, najbolje ih je naribati umjesto da su narezani na listiće kako bi se bolje rasporedili po salati.
SALATA S TJESTENINOM, LUČICAMA, MLADIM BOBOM I TVRDIM KRAVLJIM SIROM
Koristimo sušene začine: iako imaju svoje mjesto u kuhinji, za salatu od tjestenine koju poslužujemo hladnu bolje je upotrijebiti svježe začine jer će arome više doći do izražaja. Pritom ih obavezno ubacite u salatu neposredno prije posluživanja da ne poveznu i ne oksidiraju.