UPAMTITE OVO

Volite američke palačinke, ali nikad ne uspiju kako treba? Puno je jednostavnije nego što mislite, evo u čemu je trik

Kada se idući put odlučite za doručak ili večeru pripremiti američke palačinke, sjetite se ovog jednostavnog trika i bit će deset puta bolje

Palačinke za doručak, ručak ili večeru, potpuno je nebitno, volimo ih u svako doba, a osim klasične varijante recept za koju smo još davnih dana pokupili od mame ili bake, često se vraćamo i američkoj. I dok smo za klasične palačinke recept i pripremu usavršili, s američkima još uvijek ponekad naiđemo na problem. Ponekad budu savršeno pjenaste, a ponekad se spuste i postanu gumene. Pa, u čemu je točno problem?

image
Pexels/

Jednostavnije je nego što mislite, a trik leži u miješanju smjese. Naime, miješate li je predugo i previše, razvit će se gluten te ćete od takve smjese na kraju dobiti gumenastu, tanku palačinku koju ćete, nećemo si lagati, na kraju pojesti, ali neće vas previše usrećiti.

Kako bi američke palačinke ostale prozračne i lagane, s tisuću i jednom sitnom rupicom koja će ih učiniti još boljima, smjesu je potrebno tek lagano promiješati pa zažmiriti na pokoju grudicu koja u njoj ostane. Smjesa treba biti dovoljno gusta da, kada vam kapne sa žlice, ne bude rijetka i jednolična, već teška i gusta. Takva smjesa zadržava dovoljno zraka dok se palačinke peku, zbog čega ostaju lijepo prozračne i dižu se.

image
Pexels/

Osim miješanja, prije pečenja tijesto je potrebno i odmoriti barem 10-ak minuta kako bi se upravo te grudice o kojima govorimo natopile i kako u smjesi ne bi ostali komadi suhog brašna.

Kada usvojite ta dva pravila, ponovno se okušajte u pripremu palačinki po jednostavnom receptu koji ostavljamo u nastavku.

Trebat će vam:

300 g brašna

60 g šećera

1 vrećica praška za pecivo

pola žličice soli

450 ml mlijeka

60 g maslaca

1 jaje

malo ekstrakta vanilije

Priprema:

Pomiješajte najprije jaja, šećer, mlijeko i otopljeni maslac. Dodajte zatim prašak za pecivo i sol, pomiješajte pa dodajte (najbolje prosijano) brašno. Pomiješajte tako da dobijete gustu smjesu i ne brinite ako ostane koja grudica. Pustite da smjesa odstoji barem 10-ak minuta. Na tavi zagrijte maslac pa dodajte smjesu u manjim količinama, oblikujući je u krug. Pecite minutu s jedne strane, preokrenite pa pecite dok palačinke ne postanu zlatne boje i druge strane. Poslužite s maslacem, javorovim sirupom i drugim dodacima po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 09:55