Tijekom posljednjih desetak godina u trgovinama, barovima, bistroima, restoranima, vinskim podrumima i vinarijama pojavilo se mnoštvo različitih oblika čaša za vino, koje variraju od uobičajenih i jeftinih do sofisticiranih i skupih. Iako još uvijek postoje čaše koje su specifične za pojedine sorte, kao što su Cabernet Sauvignon ili Chardonnay, univerzalne čaše nastoje postati savršen izbor za svaku etiketu. No, ako u potpunosti želite razumjeti vino i uživati u svim njegovim okusima i aromama, možda ćete poželjeti odgovarajuću čašu, u čemu će vam pomoći smjernice i savjeti u nastavku.
Veličina je bitna
Bez obzira na to odabrali crveno, bijelo, rose, orange, desertno ili pjenušavo vino, arome igraju ključnu ulogu u njegovom cjelokupnom karakteru. Što je čaša manja, to je lakše upiti sve mirise vina. Veće čaše, naime, omogućuju da više kisika dođe u kontakt s vinom. Ne manje važno je i da su takve čaše pogodne za lakše vrtloženje, koje ne samo da izgleda kul kada se pravilno izvede, već će i prozračiti vino te mu pomoći da se otvore sve njegove arome.
Specifična sorta u odnosu na jednostavno crveno ili bijelo vino
Tijekom prošlog stoljeća čaše su dizajnirane za skoro svaku veću sortu grožđa. Svaki vinski stil ima specifične karakteristike kiselosti, izraženih voćnih aroma, tanina i alkohola, a različiti oblici čaša pojačavaju ili ublažavaju te osobine - ako vam je cilj u svojoj kolekciji imati prave čaše, krećete na itekako zabavno putovanje. Međutim, imajte na umu kako se uvijek možete držati standardne čaše za cabernet ili crveno vino za sva crna vina i čaše za rajnski rizling (riesling) za bijela vina i ne pogriješiti. Ako, pak, tražite čaše specifične za sortu, evo detalja.
Čaše za crno vino: Čaše u kojima se poslužuje crno vino su velike i pune, a njihov veliki otvor omogućuje nam da prije konzumiranja vina osjetimo sve mirise i arome.
CABERNET SAUVIGNON, BORDEAUX/MERLOT
Potražite tradicionalnu čašu za crno vino, znanu i kao bordoška čaša. Naime, vina koja se u njoj služe obično imaju visok udio alkohola i tanina stoga se toče u čaše velikog obujma i visine jer to stvara dobru barijeru između vina i naših osjetila. Tako se etanol raspršuje na nosu i dopušta kisiku da potakne tanine, koji inače doprinose gorčini, da omekšaju.
Primjerice: Zlatan Plavac Grand select, Madirazza Dingač, Ivan Dolac Plavac Mali 6
SYRAH/SHIRAZ
Nešto je viša od klasične čaše za crno vino, a karakteristična je po blagom suženju na vrhu čaše. Ova čaša je dizajnirana da fokusira voćne arome i omogući prozračivanje vina kako bi se ublažili tanini u ovim karakternim crvenim vinima.
Primjerice: Korlat, Bibich Riserva R6
CRNI PINOT, BURGUNDAC
Čaša za ovu sortu je poprilično široka, ali suženih rubova koji omogućavaju dobro prozračivanje, a ujedno koncentriraju delikatne arome i dopuštaju svjetlu da prodre kroz vino.
Primjerice: Galić Crni pinot
Čaše za bijelo vino: Čaše su to u obliku tulipana. Naravno, postoji nekoliko inačica ovakvih čaša, no obično su više i tanje od čaša za crno vino.
UN OAKED CHARDONNAY, VIOGNIER, POŠIP, RAJNSKI RIZLING, PUŠIPEL, MALVAZIJA, SAUVIGNON BLANC, MUŠKAT, TRAMINAC, GRAŠEVINA
Za ova ćete vina koristiti tradicionalnu čašu za bijelo vino, tzv. tulipan. Namijenjena je mladim, svježim vinima, jer blago uski rub koncentrira mirise izrazito aromatičnih bijelih vina. Manja čaša također održava bijelo vino hladnijim od velikih, koje se u pravilu koriste za crveno vino.
Primjerice: St Jerome Pušipel, Zigante Istarska Malvazija, Franc Arman Malvazija, Šoškić Rose, Royal Hill Rose Pinot Noir, Freixenet Pinot Grigio, Jeruzalem Ormož Rumeni Muškat
BIJELI BURGUNDAC (ODLEŽANI CHARDONNAY), ZRELA GRAŠEVINA, ODLEŽANI POŠIP, ODLEŽANA MALVAZIJA, MACERIRANA BIJELA VINA
Čaša za ova vina oblikom sliči čaši za crni pinot, samo je šireg otvora. Široka čaša dozvoljava aromama da se rasprše kako bi se otkrila njihova suptilna složenost i bogata voćna koncentracija, a umanjio osjet drveta.
Primjerice: Skaramuča pošip elegance, Vina Markota Graševina selekcija, Bibich Riserva R5
ŠAMPANJAC, PJENUŠAC
Čaša za šampanjac, poznata kao flauta čaša, nekad je bila standard, no u novije doba zamijenila ju je čaša koja oblikom također podsjeća na tulipan samo je uža pri dnu. Riječ je o dovoljno visokoj čaši kod koje će doći do izražaja mjehurići, a s druge strane omogućit će da se pokaže slojevitost i bogatstva aroma, što kod flaute nije bio slučaj. U njoj se spojila uloga flaute, koja je bila sačuvati i izraziti mjehuriće, i standardne tulipan čaše, koja naglašava aromatiku vina.
VINTAGE ŠAMPANJAC I PJENUŠAC
Mnogi griješe kad ovo vino serviraju u flauta čaši. Ona nije najbolji izbor za njega jer ovdje su arome suptilnije, profinjenije i slojevitije. Zbog toga za ovo vino biramo čaše za bijelo vino.
UTVRĐENA VINA KAO ŠTO SU SHERRY, PORTO I MARSALA
Ova se vina piju u manjim količinama, pa zato za njih biramo i manju čašu. Drugi, ne manje važan razlog je visok udio alkohola. Manja čaša, dakle, oblikom ističe njihove bogate arome orašastog i prosušenog voća (suha smokva, suha šljiva i sl.).
DESERTNA VINA, SLATKI MUŠKAT, SLATKI TRAMINAC
Za posluživanje desertnih vina idealne su manje vinske čaše. One su oblikom sužene pri vrhu kako bi se sačuvala aroma vina, a kako se desertna vina uglavnom konzumiraju u manjim omjerima - manje su vinske čaše ovdje pravi odabir.
Primjerice: Franković Luna Blanca
Tanko je In
Najnoviji trend u svijetu izrade kristalnih čaša je izdržljiva, lagana, tanka drška i čaša vrhunske kvalitete te se, kad je primite, može činiti kao da jedva držite nešto u ruci. Rijetke su kušaonice vina i vrhunski vinski restorani koji danas ne nude svoja najbolja vina u ovom stilu staklenog posuđa.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Kaufland
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....