Prema legendi, prije više od 10.000 godina, vino koje je stajalo predugo u bačvi postalo je kiselo, i tako je nastao ocat. Osnovni sastojak octa je octena kiselina, no ona sama ne čini ocat, već je on produkt prirodnih namirnica koje sadrže dovoljne količine šećera. Tradicionalno se sirovina za proizvodnju octa u pojedinoj regiji odabire ona koje ima u izobilju - tako u Italiji i Francuskoj prevladava vinski ocat, u Engleskoj ocat od ječma, u Aziji ocat od riže, a u Sjevernoj Americi jabučni ocat. Hrvatska, kao mediteranska zemlja njeguje tradiciju vinskog octa ili kvasine, dosta se upotrebljava i jabučni ocat, a iz susjedne Italije na stolove je stigao i popularni aceto balsamico.
Ocat je danas jedna od namirnica koju ćete pronaći u gotovo svakom domu. On na univerzalni način oplemenjuje okus jela i daje mu karakter. Premda je u klasičan pristup kulinarstvu ograničavao ulogu octa, danas sve veći broj gurmana ocat zasluženo koristi za oplemenjivanja raznih jela, čak i deserata. Ocat se razlikuje prema namirnici od koje se radi, aromatičnom bilju kojim je oplemenjeno i stupnju kiselosti. Najdominantnije vrste octa jesu vinski, bijeli i crni, alkoholni, jabučni i sve popularniji balzamični.
Octu su oduvijek pripisivane brojne ljekovite odlike. Hipokrat, otac moderne medicine, upotrebljavao je ocat u svojim terapijama radi upala i oteklina još u 4. stoljeću prije Krista. Babilonci i Egipćani su ocat koristili za čišćenje tijela, a prokušan je narodni pripravak koji se dodaje prilikom njege kose jer kosi daje poseban sjaj. U Kini se ocat uz ljekovito bilje koristi već stoljećima u raznim pripravcima koji rješavaju brojne zdravstvene tegobe, a drugdje u svijetu i kao antibiotik zbog svojih antimikrobnih svojstava, s octom je i Kleopatra čistila nakit, dok je Hanibal liječio umorne zglobove.
Bilo da koristite ocat u zdravstvene ili gurmanske svrhe, postoji nekoliko razloga zašto je odabir manjih boca dugoročno bolja i pametnija opcija.
Prvenstveno, veličina boce može značajno utjecati na okus octa. Kao i mnogi drugi začini, ocat može s vremenom izgubiti snagu i okus, osobito nakon prvog otvaranja. Svakim otvaranjem boce ulazi kisik i polako, ali sigurno, ocat gubi kiselost i oštrinu. To rezultira dosadnijim profilom okusa, koji možete izbjeći kupnjom manjih boca. Takva pakiranja možete brže potrošiti, ali i osigurati da uvijek koristite ocat na vrhuncu svježine. Osim toga, nekoliko manjih boca može omogućiti više kulinarskog istraživanja.
Osim za očuvanje snage i okusa octa, manje boce prednost su u organizaciji vaše smočnice jer zbog svoje veličine pogoduju manjku prostora. Ove boce također pomažu smanjiti otpad tako što vas potiču da upotrijebite proizvod prije nego što mu istekne rok trajanja. Velike boce octa su primamljive, posebno za kupce koji vode računa o troškovima. Ali osim ako niste veliki entuzijast koji ga svakodnevno koristi u velikim količinama, taj veliki vrč možda neće biti vaš najbolji prijatelj. Od osiguravanja svježine i jakog okusa do uštede prostora i smanjenja otpada, odabir nekoliko manjih boca octa nudi brojne prednosti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....