Ovih dana u našim se krajevima peku i jedu neizmjerne količine krafni, fritula, kroštula, uštipaka i drugih divota od tijesta koje se pripremaju u dubokoj masnoći. Međutim, kao što se to dogodi kad neke od njih kupimo u pekarnici ili supermarketu, zna se dogoditi i da nam kod kuće ovi specijaliteti upiju previše ulja i pokvare dojam i sav trud. No, kako tome doskočiti?
Iskusni kuhari i domaćice kod pripreme ovih delicija koriste se starim trikovima.
Prvi je da u tijesto, bez obzira na to što stoji u receptu, dodamo malo praška za pecivo ili sode bikarbone. Dakle, kad prosijavate brašno, jednostavno dodajte žličicu, dvije jednog od ovih sastojaka i dobro umijesite s ostalim sastojcima.
Drugi je, naravno, da prije prženja bilo krafni, bilo poderanih gaća, uštipaka, fritula ili kroštula, ulje morate jako dobro zagrijati. To možete provjeriti također na dobro poznati starinski način - vrh drške drvene kuhače uronite u ulje, kada se oko njega počnu stvarati mjehurići, ulje je spremno za prženje.
Treći, ali zato ne manje bitan savjet je dodati u tijesto čašicu (štamprlek) rakije. Rakija će spriječiti masnoću da se "nastani" u tijestu, a nakon prženja se uopće neće ni osjetiti. Ako, pak, ipak želite malo arome, rakiju zamijenite rumom.
A kako kod nas ništa ne mo že proći bez recepata donosimo vam neke s kojima nećete imati ovaj problem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....