Tako lako

Svima nam se dogodilo: Uz ovaj trik nikad više nećete baciti sir koji toliko volite

 Pexels
Ako se i vama prečesto zna dogoditi da morate baciti ovu namirnicu, isprobajte ovaj način čuvanja

Sir je jedna od onih namirnica koju ili obožavaš ili uopće ne voliš. Nema između. Oni koji ga doista vole stoga se mogu svrstati u kategoriju pasioniranih ljubitelja ove namirnice koji ne pristaju na ništa manje od savršenog. I neće takvi, strastveni obožavatelji, sir "uništavati" tako da ga termički obrađuju, već će ga servirati i jesti u njegovom izvornom obliku da mu svi okusi dođu do izražaja. Dapače, uz njega će poslužiti samo namirnice zbog kojih će sir biti uistinu zvijezda stola.

I dok jedni vole tvrde sireve, drugi ne mogu bez mekih sireva. Platit će mnogi malo bogatstvo za dobar odležani sir, ali se nerijetko počastiti i nježnim mladim sirom. Međutim, kod njega se često dogodi jedan problem. Brzo se pokvari.

image
Unsplash

I dok ćemo plavi i polutvrdi sir bez problema moći sačuvati dulje vrijeme ako ga držimo u običnoj plastičnoj vrećici, pod uvjetom da je čista i cijela, s mladim sirom treba biti pažljiviji. Njega bi trebalo čuvati u dobro opranoj i posušenoj plastičnoj posudi s poklopcem. Proizvođači sira čak ističu kako je najbolje čuvati ga u originalnom pakiranju te mu svakih nekoliko dana samo promijeniti vodu.

Iako to već znate - sireve treba držati u hladnjaku. No, caka je gdje ih u hladnjaku smjestiti, jer nije isto ako stoje pored vrata, na gornjoj polici ili u ladici. Trajanje ove namirnice, naime, vrlo ovisi o promjeni temperature. Stoga se preporučuje da se mladi sir čuva u ladici za povrće, jer je tamo najstabilnija temperatura u hladnjaku, a takva je idealna za namirnice kao što je sir.

image
Pexels

A što je s tvrdim sirevima?

Što je sir tvrđi - rok trajanja će mu biti duži. Međutim, jednom kad ga "otvorite", tvrdi sir uvijek kod korištenja omotajte u novi komad papira za pečenje i stavite u čistu vrećicu za zamrzivač kako biste mu sačuvali svježinu. Ako ga, pak, nemate namjeru neko vrijeme konzumirati, a bojite se plijesni na kori, sir možete premazati maslinovim ili biljnim uljem kako bi ga bilo lakše obrisati. Tako tretiran sir također čuvajte u hladnjaku u plastičnoj posudi s poklopcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:06