DOBRI SAVJETI

Svi vole dobru krem juhu od buče, a ovako će ispasti još bolja! Ovaj korak nikad ne preskačemo

 Unsplash/
Osim savjeta za pripremu još bolje juhe, u nastavku ostavljamo i recept koji možete napraviti od ostatka buče

Buče su stigle na tržnicu i jedini logičan korak sada je baciti se na pripremu guste, kremaste juhe. Kako bi ona baš svaki put bila najukusnija, u nastavku vam ostavljamo nekoliko dobrih trikova i otkrivamo jedan korak koji kod pripreme nikad ne preskačemo, a zbog kojeg je juha od buče još aromatičnija.

image
Unsplash/

Za početak, kod pripreme juhe, buču uvijek najprije nasjeckamo na manje komadiće, kako bi što prije bila gotova. Nakon toga, umjesto u lonac s vodom, buču ubacujemo u posudu za pečenje koju smo obložili papirom za pečenje. Kockice začinimo žlicom maslinova ulja, malo soli i papra, a po želji, dodati se može i prstohvat smeđeg šećera te začinsko bilje. Naš favorit je timijan, a volimo dodati i malo cimeta.

Nikada ne preskačemo pečenje buče, jer tako ostaje lijepo kremasta i slatkasta, za razliku od kuhanja, kada često upije previše tekućine i izgubi na okusu.

image
Unsplash/

Kada smo buču ubacili u pećnicu, u posudi na laganoj vatri istovremeno najprije pirjamo luk, i to tako da poprimi zlatnu boju i postane lijepo slatkast. Kada buča omekša, spajamo je s lukom i prebacujemo u blender s malo vode ili temeljca ili, pak, ostavljamo u loncu pa je, također uz dodatak tekućine, štapnim mikserom pretvaramo u kremasti ručak. I sve to bez dodatka vrhnja.

A kada već pečete buču, dio sačuvajte i od njega napravite topli, hrskavi sendvič koji je gotov u 10-ak minuta i možete ga poslužiti uz juhu. I to će vam, na kraju krajeva, biti dovoljno za baš dobar, slastan brzinski ručak.

image
Lidija Lončarić/

JESENSKI TOPLI SENDVIČ

Trebat će vam:

2 kriške sourdough, mliječnog ili nekog drugog kruha
70 g sira (birajte lako topljive sireve poput cheddara i gaude)
50 g maslaca
1 manji luk
1 manja zelena paprika
2 žlice pečene buče

Priprema:

Luk nasjeckajte na ploške, a papriku na komadiće. Na maslinovom ulju najprije pirjajte luk, pustite da se zažuti, a zatim dodajte papriku i pirjajte još 3-4 minute, dok se ne opusti. Kriške kruha premažite maslacem. Na jednu krišku zatim dodajte pire od pečene buče koji ste prethodno začinili po želji. Na pire dodajte tanko rezani sir. Ne štedite sa sirom, neka sendvič bude bogat. Na sir dodajte luk i papriku, po želji pospite s još malo sira (može i neki aromatičniji, ali dovoljno topljiv, primjerice parmezan) i preklopite drugom šnitom kruha tako da maslac kojim ste je premazali bude s unutrašnje strane. Kockicu maslaca otopite na toploj tavi. Na maslac dodajte sendvič i smanjite vatru, neka bude mala do srednja. Špatulom povremeno pritisnite sendvič, a kada poprimi zlatnu boju i hrskavu koricu, dodajte malo maslaca na gornju stranu sendviča i preokrenite ga. Pecite dok ne dobije koricu i s druge strane i poslužite uz juhu od buče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 17:56