VODIČ

Sve što trebate znati na jednom mjestu: Koliko dugo u zamrzivaču držati meso, ribu, voće i povrće, kruh i kolače

Zamrznuta hrana s vremenom gubi na kvaliteti, a vrijeme skladištenja ovisi o vrsti namirnice i zamrzivaču

Vjerojatno nam se svima dogodilo da smo iz zamrzivača izvukli neku namirnicu i nismo se mogli sjetiti kada smo je zaledili. Iako postoji mišljenje da zamrzavanje hrane zaustavlja razvoj bakterija, pa se može beskonačno dugo čuvati u zamrzivaču u realnosti to baš i nije tako.

S vremenom sva zamrznuta hrana gubi na kvaliteti ili nakon odleđivanja postaje nejestiva, a vrijeme skladištenja ovisi o vrsti namirnice i zamrzivaču u koji je pohranjena. I zato vodite računa da hranu čuvate na -18 stupnjeva i da je pohranjujete na pravilan način. Najbolje je ju je čuvati u čvrstim najlonskim vrećicama ili zatvorenim plastičnim posudama namijenjenim za zamrzavanje.

Neke namirnice, poput sokova, mlijeka i drugih tekućina nemojte zamrzavati u staklenim posudama jer se njihov obujam u procesu zaleđivanja može povećati, a staklenka puknuti, pa ih radije skladištite u plastici. Koristan savjet je i da na svaki paketić napišete datum zamrzavanja i vrstu namirnice kako biste znali kada je trebate potrošiti, a mi vam donosimo procjenu koliko je preporučljivo određene namirnice držati u zamrzivaču.

Voće i povrće

Povrće i voće možete držati u zamrzivaču 8 do 12 mjeseci, a uz pravilno skladištenje i nešto dulje, ali u tom slučaju postoji vjerojatnost da će im se kvaliteta pogoršati. Znakovi da namirnice više nisu dobre za konzumaciju su gubitak boje, smežurana kožica i nakupine kristalića leda po površini.

image
Thomas Demarczyk/Getty Images/istockphoto

Citrusno voće i orašasti plodovi mogu najmanje stajati, pa je najbolje da ih iskoristite unutar tri mjeseca od zamrzavanja, a višak voća i povrća s većim udjelom vode, poput rajčice, radije prije prokuhajte i ispasirajte i kasnije koristite za umake. Zamrznuti možete i banane, ali ih prije narežite na kolutove, posložite na pladanj, zamrznite i tek tada ih prebacite u označenu vrećicu.

Slična procedura je i s jagodama. Prije zamrzavanja ih operite, odrežite im peteljke, te ih u komadu ili izrezane najprije zamrznite na pladnju, pa ih prebacite u posudu ili vrećicu. Kod kupina i borovnica to neće biti potrebno i možete ih zamrznuti bez pranja i dodatne pripreme. Voće uglavnom možete držati u zamrzivaču oko osam mjeseci.

Meso i riba

Zaleđeno meso je najbolje čuvati u čvrstoj plastičnoj vrećici, a kada ga izvadite iz zamrzivača odmrzavajte ga nekoliko sati u hladnjaku, te ga nikako nemojte ponovno vraćati u zamrzivač. Bitno je i da ga pripremite u što kraćem roku nakon što se odledi, a ako je izgubilo boju to je znak da više nije dobro za konzumaciju.

Mljeveno meso i meso divljači možete držati u zamrzivaču svega 3 do 4 mjeseca. Janjetinu i teletinu do 9 mjeseci, a svinjetina i govedina bez kostiju može stajati u zamrzivaču do godine dana. Pileća i pureća krilca, batci i zabatci nešto manje, oko devet mjeseci.

image
Photosiber/Getty Images/istockphoto

Ako imate viška janjećeg i telećeg mesa možte ga zamrznuti, ali ono može stajati do 9 mjeseci, dok Iznutrice poput jezika, pluća, želudaca i jetrica možete čuvati četiri mjeseca. Najmanji rok imaju kobasice i slanina - svega dva mjeseca. Nakon toga i dalje će biti sigurni za jelo, ali će izgubiti dio okusa i teksture, a kako biste slanini produžili rok skinite dio masnih dijelova. Zamrzavati možete i gotovo sve vrste kuhanog mesa, ali pazite da se meso prije zaleđivanja dobro ohladi, a u zamrzivaču ga možete čuvati najviše do 6 mjeseci.

Ako planirate zalediti morske plodove ili ribu vodite računa da ne mogu stajati kao, primjerice, govedina i svinjetina.Plava riba poput srdele i masniji losos mogu stajati do tri mjeseca, bijela i kuhana riba do pola godine, a svježi škampi, Jakobove kapice i kamenice trebali bi se potrošiti u roku 2 do 3 mjeseca. Očišćene lignje i sipa mogu stajati oko 6 mjeseci.

Kruh i pecivo

Kruh i peciva možete držati 3 mjeseca u ledenici prije nego počnu gubiti na kvaliteti, a ako odlučite zalediti tijesto za kruh, pizzu ili pecivo imajte na umu da ga je najbolje potrošiti unutar mjesec dana. Savjet kod zamrzavanja kruha je da ga ostavite u komadu ili narežete na šnite, te ga premjestite u vrećicu za zamrzavanje, a ako ste ispekli vlastiti kruh koji želite zamrznuti obavezno pričekajte da se dobro ohladi prije zamrzavanja kako biste spriječili plijesan. Prilikom odmrzavanja kruha uklonite sav led s pakiranja kako se kruh ne bi dodatno ovlažio, a korica izgubila na hrskavosti.

image
Lucentius/Getty Images

Osim kruha možete zamrzavati i druge namirnice od tijesta, pa pečeni kolači mogu stajati mjesec dana, pečene voćne pite od 6 do 8 mjeseci, a one koje nisu termički obrađene 2 do 4 mjeseca. Ako ste nekada razmišljali možete li zalediti višak palačinki, odgovor je potvrdan, ali ih iskoristite unutar 3 mjeseca, a pečene vafle unutar samo mjesec dana.

Mlijeko i mliječne prerađevine

Iako se ne preporučuje zamrzavati mlijeko jer postoji velika šansa da će se razdvojiti i izgubiti na kvaliteti, ono se u teoriji može držati u ledenici do 6 mjeseci. Maslac ne gubi na kvaliteti u zamrzivaču ako ga potrošite u razdoblju od pola godine do 9 mjeseci, a margarin može stajati i do godine dana. Zamrznuti možete i višak sireva, ali pazite da svježi sir potrošite unutar mjesec dana, a čvrste sireve tijekom pola godine.

image
Fcafotodigital/Getty Images

Postoji i hrana koja se ne preporučuje zamrzavati, a u to je uključena vakuumirana hrana, kuhana jaja i jaja u ljusci, zatvorena konzervirana hrana, pivo, tjestenina, riža, vrhnje, kremasti sirevi i pudinzi, pa i neke vrste povrća poput zelene salate, krastavaca, krumpira, artičoka i patlidžana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:00