Može i bolje

Što poslužiti uz ribu? Ovih blagdana preskočite blitvu i krumpir, zvijezde stola su drugi prilozi, salate i umaci

Ako se i vaš jelovnik ovog Badnjaka sastoji od pečene ribe, a ne biste je, baš kao svaki put do sad, htjeli poslužiti uz blitvu, pečeni krumpir ili krumpir salatu, nadamo se da u zalihama imate i druge namirnice, jer bi vas mogle spasiti od blagdanske monotonije, barem kad je serviranje jela u pitanju. Zato ovog Badnjaka radimo malo drugačije priloge uz ribu koje ćemo poslužiti uz umak i salatu koje možda ne pripremate tako često, a jednako dobro prijaju uz ribu.

Što umjesto blitve?

Ako volite uz pečenu ribu poslužiti nešto "zeleno", kao što je blitva ili blitva s krumpirom pripremljena na lešo, tada je dobra alternativa kelj ili kineski kupus pripremljen na jednak način. Kod njih je jedino važno ukloniti središnju, tvrdu stapku, a sve ostalo je kao kod blitve - kratko blanširajte u kipućoj zasoljenoj vodi, ocijeđen stavite u tavu na maslinovo ulje, dodajte kuhani krumpir narezan na četvrtine, začinite soli, parom i sitno sjeckanim češnjakom i poslužite toplo. Dobar odabir su i prokulice, male zelene loptice gorkastog okusa koje, nakon što ste ih skuhali u kipućoj vodi, možete prepoloviti i kratko popržiti uz dodatak sitno sjeckanog češnjaka na tavi ili u pećnici.

Ako ste se ipak odlučili za blitvu, napravite je kako to rade Dalmatinci, ipak oni to najbolje znaju.

image
A-lesa/Getty Images

Što umjesto pečenog krumpira?

Ako ste ribu pekli u pećnici, jer je velika ili imate više komada, krumpir s kojim je inače pečete možete zamijeniti batatom i/ili celerom. Ogulite batat i celer, isperite pod mlazom hladne vode, posušite papirnatim ubrusom, narežite na štapiće jednake veličine, začinite sa soli, paprom, ružmarinom i majčinom dušicom, posipajte maslinovim uljem i stavite peći u pećnicu zajedno s ribom, najbolje poklopljeno aluminijskom folijom prvih pola sata, a onda i otklopljeno nekih 10-ak minuta.

image
Zoranm/Getty Images/istockphoto

Što umjesto krumpir salate?

Iako je krumpir u našoj kuhinji vrlo učestala i rado korištena namirnica, mnogima teško pada na želudac, pa možda i nije najbolji izbor kad su u pitanju dani kao što su ovi pred nama, kad jedemo češće i više nego inače. Zato umjesto krumpir salate možete poslužiti mahune na salatu ili pečenu ciklu. Zamrznute mahune kratko blanširajte u kipućoj slanoj vodi, potom ih dobro rashladite, pa hladne začinite bučinim uljem, octom (po izboru), soli i paprom pa prije serviranja posipajte tostiranim bučinim sjemenkama i krutonima. A možete ih i začiniti i samo posipati kvalitetnim sirom. Ako ste više tip za ciklu, sirovu ispecite u pećnici u kori uz dodatak maslinova ulja, dva režnja češnjaka, malo majčice dušice i krupne morske soli. Kad je cikla pečena, maslinovo ulje i začine propasirajte, a ciklu ogulite i narežite, pa je začinite uljem u kojem se pekla i sitno sjeckanom pistacijom. Po potrebi još doradite.

Ako ipak ne možete zamisliti ribu bez krumpir salate, onda isprobajte ovaj recept, svi koji su ga isprobali kažu da boljeg nema.

image
Izhairguns/Getty Images/istockphoto

Što umjesto tartar umaka?

Tartar umak nije baš najbolji izbor uz pečenu ribu, pogotovo ne uz oboritu. Ako nas pitate, najbolji izbor će uvijek biti dobro maslinovo ulje uz sitno sjeckani domaći češnjak, peršin i prstohvat soli. Međutim, ako baš želite umak, poigrajte se s jogurtom, hrenom, koprom i soli. Ovaj umak je blago pikantan, ali osvježavajuć i lijepo paše uz pečenu ribu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:02