TJEDAN ODMORA VRIJEDAN

Što ćemo raditi u listopadu? Istraživati Hrvatsku od Slavonije do Dubrovnika po upola manjim cijenama!

 Zvonimir Barisin/Cropix

Tijekom dugogodišnjeg razdoblja intenzivnog globalnog rasta, turizam se nerijetko suočavao s različitim tipovima kriza, a svaka od njih dovela je do velikog i očekivanog pada potražnje. I ovog puta je tako. Kao posljedica pandemije koronavirusa, dugo planirana i iščekivana putovanja se otkazuju ili unedogled odgađaju s ciljem spašavanja zdravlja globalne populacije. Iako se u ovoj situaciji čini nemoguće provesti tjedan odmora na nekoj od egzotičnih i dalekih lokacija, odgovor na pitanje „Gdje otputovati u skorijem periodu“ je poprilično jednostavan – istražujte Hrvatsku.

Hrvatsku su kao idealnu turističku destinaciju prepoznali inozemni, ali i domaći turisti čemu mogu posvjedočiti i brojke. Prema podacima iz sustava eVisitor, tijekom 2019. godine domaći turisti ostvarili su 2,4 milijuna turističkih dolazaka te 13,8 milijuna noćenja, odnosno oko 12 posto ukupnih dolazaka i noćenja u prošloj godini. Unatoč krizi u kojoj se ove godine našao cijeli svijet, Hrvatska je i ove godine imala uspješnu turističku sezonu, ponajviše zahvaljujući upravo domaćim turistima koji su u dosadašnjem dijelu turističke 2020. godine, prema trenutnim podacima eVisitora, ostvarili oko 20 posto ukupnih turističkih dolazaka i noćenja u 2020. godini. Ako još niste istražili sve mogućnosti koje pruža odmor unutar Lijepe naše, donosimo kratku to-do listu iz koje možete početi križati atrakcije i predivne lokalitete naše domovine.

PRIRODNE LJEPOTE

image
Zvonimir Barisin/Cropix

Krajolik Hrvatske nudi obilje mogućnosti za nezaboravan odmor: nacionalni parkovi, parkovi prirode, prekrasno modro more, duge pješčane i stjenovite plaže, planine, očaravajuće ravnice, spilje te ostala prirodna bogatstva nude pravi mali raj za sve koji žele više od svojeg odmora. U Hrvatskoj se nalazi čak osam nacionalnih i jedanaest parkova prirode, a svaki kutak od unutrašnjosti do obale skriva bisere koje definitivno morate posjetiti. Raznolikost i ljepota Hrvatskog krajolika nikoga neće ostaviti ravnodušnim i oduševit će vas iznova i iznova bez obzira na to koliko puta se vraćali.

BOGATA GASTRONOMIJA

image
Tom Dubravec/Cropix

Bogata povijest i tradicija uvelike su utjecale na posebnu kulinarsku osobnost svake Hrvatske regije. Od slavenskih osnova pomiješanih s mađarskim, bečkim i turskim utjecajima u jelima od mesa, povrća i slasticama kontinentalnih regija, do grčkih, rimskih i ilirskih mediteranskih okusa ribljih delikatesa iz obalnih regija, Hrvatska gastronomija zadovoljit će i ono najzahtjevnije nepce, a što bolje paše uz dobru hranu od vrhunskog vina? Duž cijele Hrvatske protežu se prekrasni vinogradi iz kojih su proizašla neka od najkvalitetnijih svjetskih vina, a zahvaljujući brojnim sortama koje uspijevaju na Hrvatskom tlu, iskusni vinari napravili su vina koja će savršeno pristajati uz svaki tanjur.

KULTURNE ATRAKCIJE

image
Goran Sebelic/Cropix

Hrvatska je zemlja s dugom i burnom poviješću što je rezultiralo njenim izrazito bogatim kulturnim nasljeđem. Naša zemlja ima zavidan broj muzeja, galerija i spomenika izuzetne ljepote od kojih su neki i pod zaštitom UNESCO-a, gradovi i spomenici stari su i po nekoliko tisuća godina, a impresivne građevine iz rimskog doba, kao i nalazi iz kamenog doba koji dokazuju da je ovo područje bilo davno naseljeno. Upoznajte Hrvatsku kroz posjete muzejima, galerijama i spomenicima, prošećite kroz njenu turbulentnu povijest i ostanite naprosto očarani.

Kako bi svim građanima omogućili da posjete i upoznaju različite dijelove Hrvatske po 50 posto nižim cijenama na brojne turističke usluge, od smještaja, prirodnih i kulturnih znamenitosti pa sve do ugostiteljskih usluga i različitih doživljaja, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica organizirali su akciju "Tjedan odmora vrijedan". Ova akcija održat će se od 16.-25. listopada ove godine, a više detalja kao i ponudu koju će biti moguće iskoristiti za vrijeme trajanja akcije, pogledajte na linku.

image
Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:12