Već se sada u supermarketima i tržnicama može naći lubenice za kupiti, a kako ne biste uzalud trošili novac i doma teglili nezrele komade, možete se poslužiti s nekoliko jednostavnih trikova. Jedan od vjerojatno najstarijih uključuje trešenje i kucanje o lubenicu. Iako su mnogi uvjereni u učinkovitost ove metode, ona ipak ne donosi baš uvijek najtočniji rezultat pa se često, čak i nakon svih navedenih provjera, razočaramo u slatkoću i sočnost omiljenog ljetnog ploda. Kako biste bili sigurni u ono što kupujete, sve što trebate napraviti daleko je jednostavnije od navedenih metoda. Naime, dovoljna će biti tek kratka provjera.
Svaka lubenica ima "prsten" ili mrlju okruglog oblika, dio koji je tijekom njenog rasta doticao tlo i nešto je svjetlije boje od ostatka ploda. U slučaju da je boja te mrlje bež ili žućkaste boje, lubenica je zrela. Ako je pak svjetlo-zelene ili bijele boje, lubenica još uvijek nije dovoljno zrela i takav plod najbolje je preskočiti. Također, kada je već držite u ruci, dobro je znati kako će teža lubenica uvijek će biti bolji izbor upravo zbog toga što sadrži više soka, za razliku od one lakše koja bi iznutra mogla biti suha.
Budući da je doista teško prestati je jesti svježu, iz ruke, narezanu na jednostavne kriške, naša je preporuka da dio lubenice odmah odvojite za jedan od ukusnih deserata i jela u nastavku. Lubenica će dobro funkcionirati i u jednostavnoj salati, pokapana kvalitetnim maslinovim uljem i kombinirana sa slanim feta sirom uz dodatak mente.
Od nje možete pripremiti različite vrste sorbeta, spajati sa šumskim voćem, ali i brojnim slatkim likerima kao što je maraschino.
S njom možete raditi i ražnjiće na kojima ćete kombinirati drugo svježe voće poput grožđa ili pak kupina s kockicama omiljenog slanog kravljeg ili čak kozjeg sira.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....