ZA GURMANE SA STILOM

Siroljupci pozor! Ovo je 10 najpopularnijih francuskih sireva, a dio možete nabaviti po super cijenama i kod nas

 Natashaphoto/Getty Images/istockphoto
Bilo da slažete sirnu platu za druženje uz vino ili želite obogatiti druge specijalitete na francuskom meniju u nekoliko sljedova, uz ovih deset sireva nećete pogriješiti

Grad ljubavi, grad svjetla, grad muzeja, grad mode... Pariz je sve to i još mnogo više.

Centar Francuske ujedno je i prijestolnica gastronomije, a inspirativni Pariz može se pohvaliti i još jednom primamljivom titulom za koju mnogi zapravo ni ne znaju.

Naime, Pariz je Ville des Fromages, grad sireva. I to doslovno.

Svaki kvart ima svoju boulangerie i fromagerie, pekarnicu i prodavaonicu sireva. U Parizu ih je čak više od dvije stotine, a trenutačno su posebno popularni artisan sirevi napravljeni od sirovog, nepasteriziranog mlijeka koje stvaraju obrtnici i poljoprivrednici koji sa stručnjacima za sireve surađuju desetljećima, a u nekim slučajevima i generacijama. Najcjenjeniji su, pak, affineurs, stručnjaci za starenje sira koji znaju čuvati sireve u pravim uvjetima kako bi dosegli punu zrelost i najbolji mogući okus.

image
Kerrick/Getty Images/istockphoto

U Francuskoj je prepoznato osam kategorija sireva, nazvanih les huit familles de fromage, a 56 od 1000 vrsta sireva su klasificirani, zaštićeni i regulirani prema francuskom zakon. Većina ih je pod najvišom razinom zaštite nazvanom Appellation d'Origine Contrôlée.

No, da bismo uživali u najboljim francuskim sirevima ne moramo nužno put Pariza jer nam dašak Francuske po vrlo prihvatljivim cijenama donosi - Lidl.

image
Najbolje francuske sireve od 27. rujna potražite u Lidlu!
Ovalni meki sir Le Crémeux idealan je za sirne plate, Petits chèvres doux je blagi svježi kozji sir, Tomme de Montagne je kravlji polutvrdi sir koji se proizvodi u plninama, punomasni meki sir Brie de Meaux idealan je za predjela i deserte, Le Bleu je meki sir s plavom plijesni intenzivnijeg okusa dok je Camembert le Caractère vrsta najomiljenijeg sira u Francuskoj.
Lidl/Hanza Media

Hrvati vole sireve, ali francusko bogatstvo od čak 1000 vrsta ponekad zna biti zbunjujuće. Zato za kvalitetni gastronomski užitak i pomoć pri odabiru donosimo listu s detaljima o ponajboljim francuskim sirevima koji garantiraju pravi hedonistički užitak.

1. CAMEMBERT

image
Zulfiska/Getty Images/istockphoto

Camembert je jedan od prvih sireva koje povezujemo s Francuskom. Potječe iz Normandije, sjeverozapadnog kraja Francuske, gdje obilna kiša, blago sunce i vlaga proizvode hranjivu travu kojom se hrane normandijske krave. Mlijeko je temelj za čuveni normandijski maslac, vrhnje i plemenite vrste sireva kao što su Pont l'Évêque, Livarot i Camembert, koji je zakonom zaštićen još 1983. godine. Pravi Camembert prepoznat ćete prema obliku, aromi, teksturi i okusu. Oblik bi trebao biti obli i netaknut, a kora prekrivena bijelom plijesni. Unutrašnjost bi trebala biti kremasta i podatna pod prstima. Aroma bi trebala biti blago pljesniva, a okus pun i slan. Ova prestižna vrsta punomasnog mekog francuskog sira s 45 posto mliječne masti može se pronaći i u Lidlu. Potražite Camembert le Caractère i uživajte u bogatom okusu uz neko fino francusko vino.

2. BRIE DE MEAUX

image
Jirkaejc/Getty Images/istockphoto

Regija Brie koja se nalazi 200 km istočno od Pariza, ima dugu tradiciju proizvodnje sira. Glavni poticaj prvim proizvođačima sira bila je upravo blizina Pariza, što je isporuku sira na veliko tržište učinilo lakom i ekonomičnom. Čuveni Brie de Meaux je spreman za konzumaciju u trenutku kada je 50 posto sazrio. Ovo je rafinirani sir s nježnom aromom, a njegova kora ima bijeli baršunasti kalup. Kada je, pak, jako zreo, vrh i bočne strane postat će blago crveni. Unutrašnja tekstura je kompaktna, žute boje. Idealan je za slasna predjela ili čak deserte, jer nije jako slan, a Brie de Meaux možete pronaći i u Lidlu.

3. MUNSTER

image
Picturepartners/Getty Images/istockphoto

Ova vrsta sira je samo za one koji se ne boje riskirati i probati neke intenzivnije okuse. Munster je ljuti sir poznat po svom jakom mirisu i mekoj, glatkoj unutrašnjosti, konzistencije gotovo poput otopljene čokolade. Ciglasto crvena kora otkriva zlatnu, jedva slatku i pomalo ljepljivu unutrašnjost. U Francuskoj njegov jak okus ukroćuju posluživanjem s krumpirom začinjenim kimom. Proizvodi se s obje strane planinskog masiva Vosges, pa se tako u Alsaceu se zove Munster, dok je u Lorraineu poznat kao Gerome.

4. ROQUEFORT

image
Grafvision/Getty Images/istockphoto

Za popularnost ovog sira zaslužan je francuski kralj Karlo VI. Ludi koji je još davne 1411. godine građanima iz mjesta Roquefort dodijelio monopol na sazrijevanje ove vrste sira u svojim pećinama, kao što su to činili već stoljećima. No, tek pet stoljeća kasnije, 1925., sir Roquefort postao je i službeno zaštićen u Francuskoj. S obiljem krivotvorina na tržištu, odlučeno je da jedini pravi sir Roquefort onaj koji sazrijeva u prirodnim špiljama Mont Combalou u regiji Roquefort-sur-Soulzon. Roquefort je poseban jer se smatra jednim od tri najbolja plava sira na svijetu, zajedno sa Stiltonom i Gorgonzolom. Plavi sirevi su posebni jer imaju čist, ali i snažan okus. Trebao bi se otopiti u ustima te ostaviti ugodan okus plijesni i soli. Budući da je riječ o siru izrazito jakog i bogatog okusa, najbolje ga je jesti na kraju obroka, kako to čine Francuzi. U sklopu francuskog tjedna u Lidlu možete pronaći ukusnu vrstu mekog sira s plavom plijesni, Le Bleu.

5. REBLOCHON

image
Jeangill/Getty Images/istockphoto

Svjež, mlad i nježan, to su obilježja ovog planinskog sira iz Savoie, na istočnoj granici Francuske, u Alpama. Naziv potječe od francuskog glagola reblocher, što znači 'ponovno uštipnuti kravlje vime'. Jasno je, dakle, već iz samog naziva da je Reblochon napravljen od gustog, bogatog mlijeka koje se dobiva u drugoj mužnji krave. Ova vrsta sira ima narančasto-žutu boju s baršunastom korom i bijelom unutrašnjosti. Njegova svježa i bistra aroma ostavlja lagani orašasti okus.

6. LE CRÉMEAUX

image
Quietjosephine/Getty Images/istockphoto

Le Crémeux je ukusan, meki sir kremaste konzistencije, najčešće punomastan, a posebno je popularan među mlađim ljubiteljima jer je idealan za posluživanje na sirnim platama uz razne grisine i krekere. Teksturom je sličan meko kuhanom jajetu, a u ustima se topi i ostavlja slatkasti, karameliziran okus. Sjajno se slaže s trpkim plodovima poput nara, malina, kupina i ananasa, kao i mješavinama slanih orašastih plodova i maslina. Nećete pogriješiti niti ako njime prelijete slane kokice. Ovalni meki sir Le Crémeux s 31 posto mliječne masti možete pronaći i u Lidlu.

7. COMTÉ

image
Barmalini/Getty Images/istockphoto

Comté je okusom najbogatiji sir na ovoj listi i jedan od najpopularnijih sireva u Francuskoj. Tradicionalno se proizvodi u planinama Jura u istočnoj Francuskoj. Površina sira je ravna, a kora je oker boje. Kad se izreže, otkriva čvrstu unutrašnjost koja se topi u ustima ostavljajući slatkasti okus. Razina soli uravnotežena je s orašastim notama. Comté se redovito koristi u predjelima, salatama i sendvičima diljem Francuske.

8. TOMME DE MONTAGNE

image
Barmalini/Getty Images/istockphoto

Iako je Francuska poznata po mnogo mekšim vrstama sireva, može se pohvaliti i onim finim prešanim koji su napravljeni od kravljeg mlijeka. Najpoznatiji prešani, odnosno polutvrdi i tvrdi sirevi, dolaze u velikim kolutovima, pa se najčešće prodaje u kriškama. Postoje dvije vrste, "kuhani" sirevi, gdje se sirutka zagrijava tijekom proizvodnog procesa, i "nekuhani" sirevi, gdje to nije slučaj. Tomme de Montagne je tradicionalni zanatski sir koji se proizvodi u planinskom dijelu Francuske. Konzistencijom podsjeća na maslac i topi se u ustima. Ovaj cijenjeni sir prodaje se i i u Lidlu.

9. PONT-L'ÉVÊQUE

image
Nobtis/Getty Images/istockphoto

Dnevnički zapis jednog Francuza iz 12. stoljeća otkriva kako "dobar stol uvijek završava desertom d'angelot", što je stari naziv za sir Pont l'Évêque. Tijekom 17. stoljeća meki, aromatični sirevi iz regije Calvados u Pont l'Évêqueu, u Normandiji, bili su popularni i prodavali se po cijeloj Francuskoj. Ovaj je sir specifičan jer su potrebne čak tri litre mlijeka da se napravi samo jedan kvadrat sira od 340 grama. Pont l'Évêque smatra se najstarijim normandijskim sire koji se i danas proizvodi.

10. KOZJI SIR

image
Nataliia_melnychuk/Getty Images/istockphoto

Crottin de Chavignol, Valençay... U Francuskoj postoji desetak različitih kozjih sireva, a mnogi lokalni proizvođači prodaju svoj sir pod regionalnim imenom. Kozji sirevi mogu se prodavati ili vrlo mladi, ako su mekani i lako mazivi, srednje zreli, kada su još mekani, ali se ne mogu mazati, ili potpuno zreli, kad su tvrdi. U Lidlu, pak, možete nabaviti mekšu varijantu svježeg kozjeg sira Petits chèvres doux.

Kako jesti francuske sireve?

Važnost sira za Francuze najbolje opisuje činjenica da postoji i poseban bonton kojeg se Francuzi obavezno drže, za razliku od ostalih nacija koje uživaju u finim francuskim sirevima kada god i kako god. Dakle, maniri oko sira su u Francuskoj vrlo važni, a ako uskoro planirate putovanje bilo bi dobro da naučite osnove.

Sir nije predjelo. U Francuskoj je tradicionalno vrijeme za jesti sir za vrijeme obroka nakon glavnog jela i prije deserta. Sir ima vlastiti slijed, iako se nerijetko jede i umjesto deserta. No, Francuzi ne jedu sir pri svakom obroku. Najčešći je tijekom večere i vikend ručkova.

image
Maryna Andriichenko/Getty Images/istockphoto

Važan je i redoslijed - treba se početi od najblažeg (svijetle boje, s malo mirisa poput kozjeg sira ili Comtéa) i završiti s najjačim sirom (s plavom plijesni). Ovim principom postupno uživate u siru, bez da intenzitet najjačeg sira preuzme vaše okusne pupoljke.

Ispravan način uživanja u siru je stavite mali komad sira na zalogaj svježeg francuskog kruha, krekera, grisina ili keksa s maslacem, za blaže i slađe verzije sireva.

image
Photosimysia/Getty Images/istockphoto

No, svi ovi fini sirevi mogu obogatiti i brojne druge francuske specijalitete. Tako primjerice mogu biti i prilog. Neke polutvrde i tvrde sireve možete zapeći na tavi i poslužiti uz meso, a uz okruglice od krumpira preporučuje se napraviti raskošni umak od sira i maslaca.

Bilo kakvo jelo s povrćem, kao što je pita od poriluka, bit će slasnije ako po vrhu bogato naribate sir i zapečete ga dok pita ne dobije hrskavu koricu. No, tartove s lososom pospite naribanim sirom tek kada bude posve ispečen i još vruć kako bi rastopljeni sir dao posebnu notu i sačuvao okus lososa.

image
Fini sirevi sjajna su dopuna mnogim francuskim specijalitetima koje od 27. rujna možete pronaći u Lidlu. Rastopljeni, zapečeni ili, pak, u umku, sirevi će se najbolje sljubiti uz tart s lososom i pitu s porilukom, kekse s maslacem koji su obavezni na sirnim platama te okruglice od krumpira.
Hanza Media/Lidl

Savjet:

Ako priređujete kućno druženje s francuskim menijem koji uključuje razne sireve, poput primjerice iznimno popularnih sirnih plata, budite spremni na mogućnost da će jaki okusi i intenzivni mirisi možda biti previše za neke goste. Jer upravo je miris glavni razlog zbog kojeg neki ljudi ne žele ni kušati sir. Zato vam savjetujemo da nabavite fine francuske sapune iz Provanse koji će ugodnim mirisima lavande, masline, pačulija ili Cannelle naranče oraspoložiti svakog gosta.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:02