Trajat će dulje

Sačuvajte džemove, ajvar, pinđur i druge namaze od kvarenja uz ovaj mali trik

 Eclipse_images/Getty Images
Plijesan uz ovakav način čuvanja otvorene staklenke navodno nema šanse

Svima nam se dogodilo da smo otvorili teglicu omiljenog ajvara ili pekmeza, zagrabili žličicu, dvije i pospremili ga u hladnjak. A onda, kad smo ga idući puta htjeli konzumirati, dočekalo nas je neugodno iznenađenje - na njega se navukla zelena plijesan, pa smo teglicu brže bolje zatvorili i bacili da se spore plijesni ne šire kuhinjom. Muka je još i veća ako se to dogodi na zimnici koju smo sami radili, pa imamo dojam kako nam je sav trud "otišao u vjetar". No, jedan mali trik mogao bi pomoći da se to više ne ponovi.

image
Lena_zajchikova/Getty Images/istockphoto

Naime, nakon što otvorite teglicu džema, pinđura ili ajvara a ne potrošite je do kraja, prilikom vraćanja u hladnjak jednostavno je okrenite naopako - na stranu poklopca. Tako će sadržaj u teglici, koji je došao u kontakt sa zrakom, žličicom, nožem, prstima ili nečim drugim što sadržaj staklenke može kontaminirati, ostati uz poklopac, što će smanjiti mogućnost razmnožavanja bakterija i gljivica te pojave odbojne zelene plijesni.

Ovo rješenje je, kažu oni koji su ga isprobali, jednostavno i učinkovito, a uštedjet će vam i novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2024 12:17