dobar trik

Pečeno povrće može biti još slasnije, a tajna je u tradicionalnom talijanskom umaku

Sastojci od kojih se radi ovaj klasik savršeno se slažu sa svim vrstama povrća

Grilano i pečeno povrće već je samo po sebi ukusan prilog, a svakako može biti i glavna zvijezda laganog ljetnog jela. Iako je jednostavnost uvijek dobra opcija, to ne znači da svoje povrće ne možete podići na višu razinu. Tome vam mogu pomoći razne začinske mješavine, umami bombe poput miso paste i soja sosa, ali i jedan klasični umak koji inače najčešće koristimo za spremanje jela od tjestenine - pesto!

image
Smirart/Getty Images/istockphoto

Budući da je dovoljno da očistite i narežete povrće, rasporedite ga po obloženom limu za pečenje i začinite te pečete u pećnici dok ne poprimi zlaćanu boju i ne postane hrskavo na dijelovima, korak ili dva više neće vam oduzeti previše vremena. Idući put kada ćete peći povrće, ubacite ih u zdjelu, prelijte uljem i dodajte pesto te dobro promiješajte tako da se umak rasporedi po komadima, a zatim prebacite u ujednačenom sloju na lim i stavite peći kao i inače. Pesto možete iskoristiti i kao marinadu za povrće i to na nekoliko sati ili preko noći. Pritom nemojte zaboraviti da postoje brojne opcije kada je riječ o samom pestu jer i njega samog možete spremiti na mnogo načina. S obzirom na to da pesto dodaje vlažnost, bit će potrebno peći povrće do 30 minuta.

image
Lilechka75/Getty Images/istockphoto

Sam se pesto radi od sastojaka koji se i inače izvrsno slažu s raznim povrćem pa ne čudi da je dodavanje pesta prilikom pečenja povrća pun pogodak i pomaže stvoriti slojevit okus finalnog priloga. Ovako spremljeno povrće možete poslužiti uz pečeno meso ili ribu, a može biti i dio sirne plate ili vrsta predjela. Ubacite ih u sendvič, u svježu salatu ili dodajte riži, a pečenim pesto povrćem uvijek možete oplemeniti tjesteninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 09:46