NJEŽNA ZVIJER

Ovu prelijepu biljku nipošto ne smijete jesti sirovu, povezivali su je s duhovima i vješticama

 Berislava Picek/Cropix
Sezona bazge je kratka zato iskoristite prelijepe cvjetove u ledenom čaju s kamilicom, soku, octu pa i marmeladi

Dok hodate rubnim dijelovima grada i zelenim obraslim površinama, s vremena na vrijeme zapuhnut će vas slatkasti, intenzivan i nadasve bogat miris. Da, riječ je o bazgi koja je sada u cvatu i samo je još jedna biljka u nizu koja nas polako uvodi u ljetne mjesece. U prigradskim naseljima često ćete je vidjeti kao vjernog stanovnika dvorišta, ali i kao dio živica. Bazga (latinskog naziva Sambucus) biljni je rod listopadnih grmova ili niskog drveća. Osim naziva bazga, u narodu ćete čuti da je nazivaju još i zova, bazgovina, zovika… Karakteriziraju je sitni cvjetovi bijele ili nježno žute boje, a cvate od travnja do lipnja.

image
Berislava Picek/Cropix


Dobitni grm

Možda ste isprva pomislili da ovu biljku treba čim prije staviti u vodu i vazu, no u krivu ste, ovi zamamni cvjetići idu u tanjur, teglice ili boce. Ne morate nužno živjeti na selu da biste lako došli do nezagađenih cvjetova, odvažite se i zavirite malo u dubinu zelenih površina ili uz rubove šuma, sigurno ćete naći svoj dobitni grm.

Kod branja valja pronaći nezagađenu bazgu jer se njeni cvjetovi ne peru, budući da biste vodom isprali sve ono što je čini posebnom, a to je prah unutar cvjetova, te biste izgubili ono najvažnije - miris i aromu. Isto tako, preporučljivo je bazgu ne brati netom poslije kiše iz već spomenutih razloga. Kada berete bazgu, ne trgajte je, već cvjetove režite običnim škarama i stavljate ih u pletenu košaru tako da nisu stisnuti i zalijepljeni jedan za drugog. Ni u kojem slučaju ne stavljate cvjetove u plastičnu vrećicu. Osim što će biti stisnuti, od topline se mogu stvoriti kapljice i cvjetovi će brzo uvenuti, a takvi nisu za upotrebu. Na samom početku bitno je naglasiti i da bazgu nikako ne smijete konzumirati sirovu, ni cvijeće, ni bobice, ni lišće.

image
Berislava Picek/Cropix

Nazivaju je Judinim stablom jer se smatra da se Juda objesio na bazgu. Rusi je sade ispred kuće kako bi otjerali zle duhove, dok Englezi vjeruju da je bazga povezana s vješticama i da je vješticama najmilije pretvoriti se u – pogađate – bazgu. Bazgu nikako ne smijete konzumirati sirovu – ni cvijeće ni bobice ni lišće! Kažu da je 100 g lišća bazge dovoljno da usmrti životinju od 50-ak kg.

Od svježe ubranih cvjetova možete napraviti čaj, sirup, sok, kompot, džem, pohane cvjetove, ali i aromatične slastice. Kada berete cvjetove za čaj, ostavite dva do tri centimetra dugu peteljku da biste kasnije s iglom mogli provući konac kroz svaki cvijet i objesiti ih na neki zid ili staviti na čistu površinu da se suše. Osušene cvjetove spremite u košaru ili kartonsku kutiju i čuvajte ih na suhom. Prije upotrebe prelijte bazgu vrućom vodom i pustite desetak minuta da stoji. Čaj začinite po želji.

Recept za sok od bazge

Drugi najčešći domaći pripravak je sok u obliku sirupa koji se kasnije razrjeđuje vodom.

Za to vam trebaju svježi cvjetovi bazge, oko 30 komada, 2 kg šećera, četiri domaća nešpricana limuna te prokuhana i ohlađena voda (oko 2 l). U veću posudu stavite šećer i prelijte ga vodom. Dodajte na manje komade narezan limun te sve dobro prokuhajte. Bitno je da se šećer dobro rastopi. Maknite s vatre i pustite da se tekućina dobro ohladi. Ohlađenu tekućinu prelijte preko cvjetova bazge. Posudu prekrijte čistom gazom i ostavite tako da stoji minimalno dva dana na sobnoj temperaturi. Nakon potrebnog vremena stajanja, procijedite u staklenu bocu i stavite na tamno i hladno mjesto.

Osim kao sok, sirup možete dodati kompotima, ledenom čaju ili pak njime začiniti voćnu salatu.

image
Angela Kotsell


Ocat od bazge

Svoju salatu možete začiniti i aromatičnim octom na bazi bazge, što je ideja koja ne iziskuje puno vašeg vremena u pripremi. Svježe, čiste cvjetove stavite u široku staklenu teglu, prelijte ih domaćim jabučnim octom te ostavite na toplom mjestu oko dva tjedna. Procijedite u manje sterilizirane boce i koristite za začinjavanje i aromatiziranje salata i jela.

image
Sonsam

Pohana bazga

Pohana bazga jelo je koje će oduševiti svako nepce. Bitno je napraviti smjesu poput one za palačinke, samo s malo drugačijim sastojcima. Potrebni su vam jaja, vanilin šećer, mlijeko, desertno vino, brašno, naribana korica limuna, prstohvat soli i ekstrakt vanilije. Od navedenih sastojaka umutite glatku smjesu. U smjesu uronite cvijet držeći ga za stapku. Cvijet držite drvenom pincetom ili hvataljkom. Stavite u ulje pa lagano okrećite kako bi se cvjetići što bolje raširili. Pržite kratko, tek toliko da smjesa dobije zlatnu boju. Pečene cvjetove stavite kratko na papirnati ubrus da se upije višak masnoće. Prije serviranja cvjetiće možete posuti šećerom u prahu, a ni kuglica sladoleda neće biti na odmet.

image
Berislava Picek/cropix

A što kažete na žele?

Još jedan slatkiš koji mnogi obožavaju i pripremaju u ovo vrijeme je - žele. Recepata i varijanti je mnogo, a za našu vam treba litra vode, 8-10 cvjetova bazge, sok jednog nešpricanog limuna, 500-800 g šećera (ovisno o tome koliko slatko volite) i vrećica želina. Postupak počinjete namakanjem cvjetova bazge u vodi u koju ste dodali i limunov sok. Posudu poklopite gazom ili prozračnom krpom te ostavite da tako stoji minimalno 24 sata. Nakon potrebnog vremena namakanja, procijedite tekućinu kroz gazu tako da bude bistra. Tekućinu koju ste stavili u veću posudu stavite da provrije. U međuvremenu dodajte šećer da sve zajedno prokuha. Zatim dodajte sredstvo za želiranje i kuhajte prema uputama na pakiranju. Dok se sastojci kuhaju, povremeno miješajte te u slučaju da se stvara pjena, skidajte je s vrha. Uz pomoć tanjurića koji ste prethodno stavili u hladnjak da se dobro ohladi, provjerite odgovara li vam gustoća želea. Na vrh žlice uzmite malo smjese i stavite ju na hladni tanjurić - žele će se brzo ohladiti i početi stvrdnjavati pa možete odlučiti treba li žele još malo prokuhati. Odmah nakon kuhanja žele izlijte u sterilizirane staklenke, zatvorite ih i čuvajte na hladnom.

image
Cook-and-style


Tajni sastojak slatkih pita

U proljetnom i ljetnom periodu, s obzirom na to da je dostupno puno svježeg sezonskog voća, češće se pripremaju pite na bazi prhkog tijesta i nadjeva. Upravo su cvjetovi bazge zgodan dodatak nadjevu. Zamijesite prhko tijesto prema svom provjerenom receptu. Nakon stajanja tijesta u hladnjaku, oblikujte ga prema posudi u kojoj ćete ga peći, tijesto izbodite vilicom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C 10-ak minuta. Baza nadjeva su jaja, šećer u prahu, jednaka količina slatkog vrhnja i mascarpone sira, malo soka i korice nešpricanog limuna i na kraju cvjetovi bazge. Dobiveni nadjev prelijte preko polupečenog tijesta i pecite još oko pola sata na 180°C.

image
Berislava Picek/Cropix

Favorit Dobre hrane: Ledeni čaj od bazge i kamilice

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 14:46