KUHAJ BOLJE

Obožavamo ih svježe, ali mandarine ove jeseni i pečemo, a od njih radimo i sočne biskvit kolače

 Fcafotodigital/Getty Images
Stigle su mandarine, u pravo vrijeme za ukusne salate, kolače ili jednostavne poslastice s čokoladom

Već krajem rujna uzgajivači agruma duž cijele Dalmacije krenuli su u berbu - počela je sezona mandarina! Na tržnicama se stoga već mogu pronaći cijele hrpe ovog popularnog voća koje nam je došlo kao naručeno, u pravo vrijeme da nam pomogne u borbi protiv jesenskih prehlada. Neovisno o tome je li vas opčinila obdarena prodavačica mandarina ili uvjerljivi barba koji vas je ispratio s placa uzvikom da ćete se, čim probate njegove mandarine, ubrzo vratiti po još koju kilu, činjenica jest da je ovo voće najukusnije svježe, s kriškama punima osvježavajućeg soka, pa zapravo relativno brzo nestane iz zdjele s voćem.

image
Spb2015/Getty Images/istockphoto

Dok će jednom dijelu populacije više odgovarati slatkaste mandarine, drugi će radije tražiti one kiselkaste čiji okus u ustima potiče slinu i zove na još jedan zalogaj. Obje varijante odličan su dodatak brojnim salatama jer im daju sočnost i svježinu. Ako vam nedostaje ideja kako ih kombinirati, nema vam druge nego da eksperimentirate. Kriške mandarine jednostavno narežite i ubacite u salatu (i gotovi ste za čas), a ako želite uložiti samo malo više truda, kolutove mandarina prvo lagano prepecite kako bi im okus postao kompleksniji.

PREOKRENUTI KOLAČ S MANDARINAMA

image
Porosolka/Getty Images/istockphoto

Odlične su u kombinaciji s pomalo gorkastom rukolom, a dobar su spoj i s raznim sirevima, od ricotte i burrate, pa do kozjeg ili čak sira s plemenitom plijesni. Dodajte u svoju salatu i koju slatkastu namirnicu kao što su cikla, sušena brusnica ili nar kako biste uravnotežili potencijalnu kiselinu samog jela, a uvijek je dobro ubaciti u posudu za salatu i nešto orašastih plodova da zaokruže priču.

SALATA S PEČENIM MANDARINAMA

image
Clarkandcompany/Getty Images

Pripremite si sok od mandarina kako biste napunili svoj rezervoar vitamina, no isprobajte njime podlijevati pile koje se peče u pećnici ili ga pak reducirati s malo domaćeg kečapa i soje, pa u dobiveni umak ubaciti komade mesa kako biste dobili azijski šmek jela. Ako znate točno odakle vaše mandarine dolaze i kako ih se uzgaja, spremite od njih marmeladu koja će biti dobar izbor za nadijevanje raznih kolača ili rolada, odnosno premazivanje jutarnjeg tosta ili slatkih peciva.

MANDARINE U ČOKOLADI

Trebat će vam:

5-6 mandarina

200 g tamne čokolade

posip po izboru (mrvice kokosa, pistacije, indijski oraščići, lješnjaci…)

Priprema:

Na pladanj stavite papir za pečenje. Mandarine ogulite, razdvojite na kriške i odvojite višak bijelih žlica. Tamnu čokoladu rastopite nad parnom kupelji, a ako treba, dodajte žličicu tople vode da se sve lakše rastopi. Pripremite sa strane posip po želji, a možete koristiti sve od krupne soli, usitnjenih pistacija, lješnjaka, badema, pekana ili pak indijskih oraščića i kokosa. Umočite svaku krišku mandarine do pola u otopljenu čokoladu i stavite na papir za pečenje te prije nego se čokolada stvrdne posipajte odabranim dodacima. Kad ste sve posipali, kratko stavite pladanj u hladnjak da se čokolada dodatno stisne.

image
Lauripatterson/Getty Images/istockphoto

LISNATO S MANDARINAMA

image
Liudmila Zavialova/Getty Images/istockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:41