Već krajem rujna uzgajivači agruma duž cijele Dalmacije krenuli su u berbu - počela je sezona mandarina! Na tržnicama se stoga već mogu pronaći cijele hrpe ovog popularnog voća koje nam je došlo kao naručeno, u pravo vrijeme da nam pomogne u borbi protiv jesenskih prehlada. Neovisno o tome je li vas opčinila obdarena prodavačica mandarina ili uvjerljivi barba koji vas je ispratio s placa uzvikom da ćete se, čim probate njegove mandarine, ubrzo vratiti po još koju kilu, činjenica jest da je ovo voće najukusnije svježe, s kriškama punima osvježavajućeg soka, pa zapravo relativno brzo nestane iz zdjele s voćem.
Dok će jednom dijelu populacije više odgovarati slatkaste mandarine, drugi će radije tražiti one kiselkaste čiji okus u ustima potiče slinu i zove na još jedan zalogaj. Obje varijante odličan su dodatak brojnim salatama jer im daju sočnost i svježinu. Ako vam nedostaje ideja kako ih kombinirati, nema vam druge nego da eksperimentirate. Kriške mandarine jednostavno narežite i ubacite u salatu (i gotovi ste za čas), a ako želite uložiti samo malo više truda, kolutove mandarina prvo lagano prepecite kako bi im okus postao kompleksniji.
PREOKRENUTI KOLAČ S MANDARINAMA
Odlične su u kombinaciji s pomalo gorkastom rukolom, a dobar su spoj i s raznim sirevima, od ricotte i burrate, pa do kozjeg ili čak sira s plemenitom plijesni. Dodajte u svoju salatu i koju slatkastu namirnicu kao što su cikla, sušena brusnica ili nar kako biste uravnotežili potencijalnu kiselinu samog jela, a uvijek je dobro ubaciti u posudu za salatu i nešto orašastih plodova da zaokruže priču.
Pripremite si sok od mandarina kako biste napunili svoj rezervoar vitamina, no isprobajte njime podlijevati pile koje se peče u pećnici ili ga pak reducirati s malo domaćeg kečapa i soje, pa u dobiveni umak ubaciti komade mesa kako biste dobili azijski šmek jela. Ako znate točno odakle vaše mandarine dolaze i kako ih se uzgaja, spremite od njih marmeladu koja će biti dobar izbor za nadijevanje raznih kolača ili rolada, odnosno premazivanje jutarnjeg tosta ili slatkih peciva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....